Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bajramska čestitka reisa Kavazovića: Dočekajmo Bajram dostojanstveno i skromno, kako nam priliči

Preuzmite sliku

“U ramazanu smo očvrsnuli, sastali se sa sobom, našim vrlinama i manama ali tu naša duhovna borba ne prestaje”, rekao je u bajramskoj čestitki reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) Husein efendija Kavazović u povodu Ramazanskog bajrama koji nastupa sutra, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kavazović je, čestitajući svim muslimanima i muslimankama u BiH, regionu i svijetu predstojeći Bajram, naglasio kako taj veliki muslimanski praznik valja dočekati dostojanstveno i skromno.

“Uzvišeni nas je nagradio ramazanom, u tom mjesecu su se naša srca smirila, taj mir smo prenijeli u naše porodice. U ramazanu smo očvrsnuli, sastali se sa sobom, našim manama i vrlinama. Naša duhovna borba ne prestaje, valja nam na nju misliti. Braćo i sestre, Bajram dočekujemo kao vjerničku radost, on je blagost naših srca i širina naših ruku kojima dočekujemo našu rodbinu. Kao i uvijek do sada, obilježit ćemo ga u našim kućama i džamija, u mahalama, neka to bude dostojanstveno i skromno, kako nam i priliči, podijelimo sa našim komšijama bajramsku radost tako što ćemo im darovati lijepu riječ kao najljepšu hediju”, rekao je Kavazović pozivajući sve muslimanske vjernike da tokom Bajrama obiđu šehitluke.

“Bajram Šerif Mubarek Olsun”, čestitao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Muslimanski vjernici širom svijeta sutra će, nakon mjeseca posta ramazana, dočekuju jedan od najvećih praznika – Bajram.

Ovaj veliki muslimanski praznik tradicionalno protiče u svečanom raspoloženju, u međusobnom posjećivanju rodbine i prijatelja, uz nešto obilnije trpeze, tradicionalnu hranu i slatkiše koji su neizostavni dio bajramske atmosfere. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje