Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Avdo Avdić otkrio novu aferu: Kako se biviši pripadnik ISIL-a našao u majici s vjerskim obilježjima na Baščaršiji (VIDEO)

Preuzmite sliku

Novinari portala Žurnal nastavili su objavljivati dokumente i svjedočenja bh. građana koji tvrde da ih je Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske vrbovala i tražila da “prikupljaju informacije o teroristima u BiH”.

Oni koji su odbili tvrde da su protjerani s teritorije Hrvatske uz obrazloženje da “predstavljaju opasnost po nacionalnu sigurnost” te zemlje.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Ministarstva sigurnosti da u roku tri dana dostavi sveobuhvatnu informaciju o tim navodima.

O tome su u emisiji u Kontekst na AJB govorili: Avdo Avdić, novinar portala Žurnal, Ahmed Kico, stručnjak za sigurnost i penzionisani zaposlenik Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, i Marinko Ogorec, stručnjak za međunarodnu sigurnost i bivši vojni diplomata Hrvatske.

Novinar portala Žurnal Avdo Avdić tokom razgovora otkrio je novu moguću aferu iz koje prema njegovim riječima stoji Sigurnosno-obavještajnom agencija Republike Hrvatske (SOA).

Naime Avdić je kazao kako je nova saznanja s kojima raspolaže imao namjeru otkriti na portalu Žurnal ali je to ekskluzivno odlučio da iznese u javnsot upravo u emisiji u Kontekst na AJB.

“Ovo što pričam potvrdila su mu četiri potpuno nezavisna izvora, među kojima nisu čak ni službenici bošnjačke nacionalnosti ovo govorom zato da ne bude kasnije priča iz Hrvatske kako je ovo bošnjačka priča. Znači, 2015 i 2016 godine dok se provodila operacija kodnog naziva “Damask I” i “Damask II” kada su akcije pravosudnih institucija bile usmjerene i policijskih agencija protiv pripadnika selefijskog pokreta koji su se vratili sa područja Sirije. Naše policijske agencije tada su zabilježelie telefonske razgovore službenka Sigurnosno obavještajne agencije Hrvatske sa bivšim pripadnicima ISIL-a koji su se vratili na teritorij Bosne i Hercegovine i bili predmetom istrage i od njih traže da sarađuju. Jedan od tih ljudi nakon tih poziva pojavljuje se u majici ISIL-a na Baščaršiji, a mediji u Hrvatskoj objavljuju ISIL u centru Sarajeva” – otkriva Avdo Avdić novinar Žurnala.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje