Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Aktuelna subvarijanta omikrona, zaobilazi imunitet stečen prirodno i vakcinom”

Preuzmite sliku

Iako smo ga svjesno zaboravili, koronavirus je još prisutan. Stručnjaci s nelagodom čekaju jesen, povratak u zatvorene prostore i početak školske godine. Za sada je poznato da je val koji je većinski iza nas, ali još traje, uzrokovala subaraijanta koronavirusa.

Epidemiologinja Jelena Đaković-Dević iz Instituta za javno zdravlje RS, kazala je za N1 kako se u Republici Srpskoj zadnje tri sedmice bilježi pad broja novozaraženih.

“Najviše oboljelih je u starosnoj grupi od 30 do 49 godina, zatim 50-64 i preko 65 godina. U bolnicama širom RS je hospitalizovano 190 pacijenata, a sedam osoba je na respiratoru u UKC RS. Od ukupnog broja testiranih, broj novozaraženih je visok i iznosi 40 posto”, kazala je Đaković-Dević u Novom danu.

Dodaje da se epidemiološka situacija stabilizuje, ali da je teško prognozirati šta nas čeka u narednom periodu.

“Talas iza nas i koji još traje je uzrokovan subvarijantom omikrona. Njegova osnovna karakteristika je da zaobilazi imunitet stečen vakcinacijom ili prirodnim prebolijevanjem, ali nije bilo težih kliničkih slika gledajući generalno. U bolnicama teži slučajevi su stariji pacijenti i hronični bolesnici. Naučnici govore da bi i naredne varijante mogle imati ove karakteristike – veća zaraznost, ali bez teže kliničke slike. Da izazivaju infekcije slične prehladi”, kazala je.

Fokus ljekara je i dalje na vakcinaciji ugroženih, starijih i hroničnim bolesnicima. Vakcinacija z RS se vrši vakcinama Sinophram i Pfizer.

O restriktivnim mjerama Krizni štab RS još ne razmišlja, a Đaković-Dević poručuje da će to sve ovisiti o opterećnosti bolničkih kapaciteta. Građanima se savjetuje oprez, a ugroženima nošenje maski. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje