Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Advokatica Novalića: Nekome odgovara da se u BiH napravi ‘slučaj Sanader’

Preuzmite sliku

Advokatica odbrane Fadila Novalića Vasvija Vidović izjavila je danas, nakon ročišta o izjašnjenju o krivnji u ”slučaju Respiratori“, kako se radi „o predmetu koji je rezultat ‘media plana’, te da je Tužilaštvo tačno znalo šta se dešava iza scene, ali da nekome, vjerovatno, odgovara da se u Bosni i Hercegovini napravi ‘slučaj Sanader’ “.

-Tužilaštvo je kršenjem presumpcije nevinosti stvorilo predodžbu unaprijed o krivnji – navela je Vidović, pojašnjavajući kako spomenuta sintagma „media plan“ podrazumijeva da, “bilo tužilaštvo, bilo odbrana, a u ovom slučaju tužilaštvo, pripremi plan u kojem nekoga kriminalizira bez suđenja, odnosno dokazuje optužbe putem medija, umjesto da se bavi istragom”.

Dodala je kako je duboko uvjerena da dokazi u ovom predmetu ne slijede činjenični opis optužnice, te da ima dosta nezakonito pribavljenih dokaza, ustvrdivši kako cijeli slučaj ima političku pozadinu.

Odgovarajući na novinarske upite, kazala je kako glavni pretres u ovom predmetu mora početi najkasnije u roku od 30 dana, te najavila kako će u konkretnom slučaju napraviti izuzetak i održati uvodnu riječ kako bi odgovorila na situaciju koja je kreirana u javnosti.

Na upit o tome kome odgovara da se u BiH napravi „slučaj Sanader“, Vidović je kazala kako su u igri različiti interesi.

– Prije svega, imate interese ulaska BiH u EU i treba jedan takav slučaj, međutim, ovo je daleko od onoga kakav je slučaj s premijerom Sanaderom. I naravno imate unutrašnje političke sukobe, Iza ovoga, bez sumnje, je politička pozadina i to ćemo dokazati – navela je advokatica Vidović.

Svi optuženi u “slučaju Respiratori” – Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Jelka Milićević, uključujući i pravni subjekt – firma „F.H. Srebrena malina“, izjasnili su se danas da nisu krivi u vezi s nabavkom 100 respiratora, koji su uz posredovanje navedene firme uvezeni iz Kine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje