Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Advokat Fahrudina Solaka: Afera ‘respiratori’ izrežirana, Fikret htio ispasti faca, Solak u ozbiljnim zdravstvenim problemima

Preuzmite sliku

Gostujući na televiziji Face u dnevniku Senada hadžifejzovića advokat Fahrudina Solaka iznio je niz izuzetno animljivih detalja vezanih za aferu “respiratori”.

Imam i 13% dionica u fabrici municije i oružja u Goraždu. Godišnji promet fabrike je oko ‪20.000.000‬ KM! Oni koji misle da će me ovim biznisom ucijeniti da se povučem iz predmeta Solak, onda oni mene ne poznaju. Firma Patrio iz Visokog nije moja, to je budalaština i laž. Vlasnik je Sulejman Abazović, poznajem ga, bio je službenik u OS BiH.

Senad: Sjedišta i firme Patrio i Vaše firme KM Trade su u Visokom, jeste li na istoj adresi ili ste komšije?

Ne, nismo! Apsolutna je laž da je Solak dao posao firmi Patrio ili bilo kome drugom pod mojim utjecajem, sve lažu! Salčin je na sjednici Vlade FBiH rekao jedno, a poslao je e-mail sa uputama ustanovama u kojem je pisalo drugo, rekao je da se oprema može kupovati mimo Zakona o javnim nabavkama. Evo e-maila, ekskluzivno objavljujem ovaj dokaz, Salčin se nije ograđivao. Ugovor o kupovini respiratora zaključen je 3. 4. kada je pandemija Koronavirusa bila na vrhuncu, kada je bilo najkritičnije i narudžba je bila nužna i opravdana! Tražio sam od Suda i Tužilaštva da pretresu, provjere i pretraže knjige 2 federalne institucije, nisu to uradili, a mene zanima samo interes mog klijenta.

Neću dozvoliti da se vodi selektivna istraga, sve ću uraditi da se vodi prava istraga. Zavod za javno zdravstvo FBiH, Davor Pehar je naredio kupovinu respiratora, imam njihovu narudžbenicu!

Senad: Pehar kaže da nema veze s tim?

Dovedite mi ga u studio, pa ću mu ja reći da li ima ili nema veze, evo ekskluzivno objavljujem narudžbenicu koju je on potpisao 25.03.

Pehar je Solaku poslao narudžbenicu i naredio mu da kupi 300 respiratora jedne vrste i 250 respiratora druge vrste! Vrijednost ukupne opreme koju je tražio Zavod je 150 miliona KM ili eura, sad nisam siguran!

Senad: Ali nema pečata na ovom dokumentu i zašto je napisan na engleskom?

I ne treba pečat, e-mail je pečat, dosta.

Ne znam zašto je dokument na engleskom, pitajte Davora. Ovo je bila naredba Solaku, on ju je morao ispoštovati! Peharu je ovo zakonska naredba, a pitanje za njih je zašto su tražili svu ovu opremu? Fikret Hodžić je hrabar momak, odvažio se, ušao u biznis, a u tom momentu niko nije nudio 100 respiratora na tržištu BiH, ušao je u rizik, a mišljenje dr. Suljevića o respiratorima nije tačno. Fikret mi je rekao da je želio biti faca jer je jedini nabavio respiratore.

Prostom matematikom, Fikret bi maksimalno zaradio 3 posto od ukupne cijene respiratora, negdje oko ‪350.000‬ KM. Dr. Suljević je vještačio respiratore, znam ja. Ništa dr. Suljeviću ne vjerujem, nije osoba od povjerenja, 9. maja kod Vas u studiju je rekao da ne vještači respiratore, a imam ugovor da je već 6. bio angažovan sa svojim, mislim sinom na vještačenju respiratora. On se bavi politikom, a ne naukom, slagao je u Vašem studiju da ne vještači respiratore, a ja imam dokaz od certifikacijske kuće koja tvrdi da su ovi respiratori za hitnu pomoć i za intenzivnu njegu. Ko je upalio i isporbao rad respiratora? Nije niko, imam dokaze kako su obezbijedili mišljenje da respiratori nisu upotrebljivi! Sve su to uradili da bi izvršili pritisak na Sud da se odbije moja žalba na radnje pretresa, odgovorno tvrdim.

Očekujem profesora Suljevića u sudnici i molim Boga da mu podari zdravlje da se vidimo u sudnici! On nije smio pričati populističke priče! Nikad u životu nisam upoznao Sebiju, za nabavku respiratora je u pravu. Srebrena malina je direktno Vladi FBiH poslala ponudu različitih vrsta respiratora: cijena neinvazivnog je bila 32.000 KM, a invazivnog respiratora skoro 87.000 KM sa PDV-om. Kabinet premijera, po nalogu premijera Novalića je Zavodu poslao ponudu o respiratorima, odgovornost i odluka je bila u rukama Davora Pehara. Fikretova ponuda sa cijelom tehničkom specifikacijom je došla Peharu na sto, vidio ju je! Zašto nije rekao ovo nama ne treba, nećemo kineske respiratore?

Senad: Ko je Srebrenoj malini rekao kakvi respiratori trebaju?

Ne znam, nisam ja njihov advokat! Znam samo da je ponuda Srebrene maline bila najpovoljnija sa najbržom dostavom! Između FUCZ-a i Srebrene maline postoji samo jedan ugovor, laž je da postoje dva ugovora!

Senad: Pa potpisan je ugovor za jednu vrstu respiratora, a u BiH su došli drugi?

Solak nije uradio ništa neubičajeno, u pravnom prometu se mogu mijenjati elementi ugovora. Ne postoji tehnička razlika između prvih respiratora iz ugovora i između onih koji su dobavljeni u BiH, isti su! Ovdje, prema dokazima koje sam ja vidio kriminalne uloge ima nula, ništa! Solaka prave kriminalcem i prije suđenja! Novac je uplaćen na račun firme u Šangaju, neće se vraćati u BiH, lako je ući u trag novcu!

Senad: Je li istina da je Solak 20 dana izbjegavao da potpiše ovaj ugovor za respiratore?

Ma kako će izbjegavati, to je nemoguće, Solak je ugovor postpisao 4 dana nakon dolaska ponude. On nije imao izbora, imao je narudžbenicu od Zavoda, Davora Pehara! Je li vi vjerujte meni, Davoru ili dokazima koje sam Vam pokazao! Bojim se da je priča o respiratorima mnogo prije režirana, isplanirana i da je svjesno tempirana sad da se zabavljamo respiratorima da bi se ljudi politički lomili! Sve mi je sumnjivo! Zašto Tužilaštvo nije dozvolilo da Sono Medical vještači respiratore! Priču su režirali oni koji su servirali priču da je ovo kriminal, da ima obilježja organiziranog kriminala, i to je rekao Čović, a Davor Pehar je kazao da sa ovim nema nikakve veze!

Više platim poreza nego osam drugih advokata. Moj biznis KM-Trade je za zadnjih 10 godina donio dobit od 15 miliona maraka! Jako malo para imam, s obzirom koliko radim, ali imam puno dobrih prijatelja! S ovim danom, završavam svoje javno obraćanje, ostale argumente iznijet ću u sudnici!

Jelka Milićević potpisala određene odluke vezane za transfer novca. Ovim aferama se skreće tema s društvenih problema, kako bi političari zaradili poene za izbore i da bi se rušila Vlada.
Krši se pravo na pravično suđenje mom klijentu. Hiljade izvještaja ima da je Tužilaštvo zavisno od politike, pa koji će sad tužilac sad reći da neće dići optužnicu?

Mi naprijed možemo samo ako budemo imali jake investicije, najmanje 5-6 milijardi, možemo izaći iz Korone. Dajte mi dokaze pa ću reći kradu li. Gdje je kriminal u „respiratorima“? Ako su nam respiratori ključna tema u BiH, naravno da je politička tema. Šta imaju političari pričati o tome? Žele biti i zakonodavci, sudije, tužioci. Neću ih tužiti, nemam vremena da se bavim njima. Tužilaštvo neće odugovlačiti, jednostavan je predmet.

Sastao sam se sa Fikretom Hodžićem po prvi put i upoznao sam i gospodina Hasana Ganibegovića, moja je dužnost i obaveza da poduzimam radnje i da zaštitim svog klijenta, ja sam vršio istragu! Tužilaštvo nije smjelo na saslušanje pozvati Hasana Ganibegovića, on je trebao biti moj svjedok da je započelo suđenje! Ali odlično je što su mi ga oteli, za dobrog advokata je ovo bolja stvar, lakše ću ga propitati u unakrsnom ispitivanju! Slikao me jedan mladi opozicioni zastupnik! Senad: Ko je taj, koja stranka, sa kojeg nivoa je? Da nije Igor Stojanović? Jeste, mislim da je on slikao, halalim mu! Ganibegović nije bio ni zbog mene ni zbog Novalića, bio je zbog mog poziva da sravnim dokumentaciju i provjerim materijalne dokaze s Fikretom. Nebitno je ko je koga zvao. Imao sam pravo sastati se s njima. Zaboravio sam ključeve od kancelarije, zato smo stajali ispred i slikali su.

Nikad nisam dozvolio da žrtvujem klijenta, da mi prepišu balkan neću to uraditi. Ovdje nema Novalića, Jelke ni bilo kojeg ministra u kriminalu. S advokaticom Fikreta Hodžića sam se dogovorio da će naši klijenti iznijeti aktivnu odbranu kad budu pozvani na saslušanje, nemaju šta kriti, sve je na njihovoj strani.

Politika je napravila aferu. Katastrofa je što New York Times piše o tome. To je ogromna opasnost. Koji tužitelj će reći da nema krivičnog djela? Ako se podigne optužnica, trajat će dvije godine. Nikad nisam branio Novalića, imam tužbi protiv Vlade i ministarstva koliko hoćete. Ganibegović i Kalajdžić dvije desne ruke Novalića.

Fikret je žrtva procesa koji se vode u BiH. Nije bilo osnova za hapšenje, mogu ga samo izmisliti.

Ni Fikret nije mogao dobiti bankarsku garanciju. Solaka natjeralo stanje nesreće da potpiše. Pehar je trebao reći da li su te specifikacije dobre.

Imam biznis, ozbiljan, dioničar sam u Km Tradeu! U 23 miliona maraka KM Trade nije ništa dobio, osim 6.000 KM za naočale koje smo isporučili FUCZ-u.

Pravosuđe napravilo dvije kardinalne greške; kada su dozvolili da politika vršlja po dokazima o istrazi. Tužilaštvo mora tražiti od suda da to zabrani. Parlament se igra suda, gledaju previše filmove. Politički lideri nisu u pravu.

Zavod za javno zdravstvo utvrdili broj potrebnih respiratora, tehničke specifikacije. Imali su narudžbenicu, ponudu, tehničku specifikaciju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,