Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čengić: Uvesti elektronsko glasanje i smanjiti izborne krađe

Preuzmite sliku

Čengić: Uvesti elektronsko glasanje i smanjiti izborne krađe

Krajnje je vrijeme da na izborima odlučuju birači, a ne brojači glasova. Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine snažno se zalaže za uvođenje elektronskog glasanja ili elektronskog brojanja glasova na izborima – izjavio je Irfan Čengić, generalni sekretar SDPBiH i predstavnik ove stranke na okruglom stolu “Analize stanja i predlaganja modaliteta uvođenja novoh tehnologija u izborni proces u BiH”.

Okrugli sto je danas u Sarajevu organizirala Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Čengić je istakao da “oni koji su protiv ove inicijative jasno pokazuju čime se sve bave u izbornom procesu”.

– Argument nedostatka novca nije valjan, jer mnogo više novca iz budžeta se isplati političkim partijama godišnje, nego što je potrebno za uvođenje novih tehnologija – dodao je.

Mišljenja je da bi elektronsko glasanje, osim transparentnosti i smanjenja prostora za manipulaciju, moglo donijeti i mnoge druge pogodnosti.

– Na prvom mjestu, omogućili bismo osobama s invaliditetom, naročito slijepim osobama, da mogu lakše glasati samostalno te da svoj glas daju potpuno tajno, što je njihovo osnovno ljudsko pravo. Također bismo mogli ubrzati proces brojanja glasova, izračunavanja mandata, a samim tim i proces uspostave vlasti. Sve to treba doprinijeti stabilnijem društvu i osigurati da istinska volja naroda bude u prvom planu – istakao je.

Napomenuo je da je CIK predstavio nekoliko mogućih modela elektronskog glasanja koji se mogu implementirati u BiH te da je Predsjedništvo SDPBiH ranije podržalo uvođenje novih tehnologija u izborni proces, s ciljem povećanja transparetnosti izbornog procesa.

– Socijaldemokrati očekuju da i druge političke partije to učine i podrže uvođenje novih tehnlogija – poručio je generalni sekretar SDPBiH, saopćeno je iz ove stranke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje