Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Završen novinarski konkurs Ekopaka: Prva nagrada novinaru Al-Jazeere

Preuzmite sliku

Društvo za postupanje sa ambalažnim otpadom Ekopak jučer je dodijelilo nagrade novinarima koji su radili na promociji značaja uspostave sistema odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u BiH.

Za najbolji rad odabran je TV prilog novinara Al-Jazeere Sanela Kajana.

  • kajan-al-jazeera
  • Naslov pobjedničkog priloga je “BiH u evropskom sistemu za reciklažu”, a govori o položaju BiH u sistemu Zelene tačke, u koji je uvedena preko Ekopaka, bh. operatera sistema i o potrebi pravilnog odlaganja ambalažnog otpada, te velikim mogućnostima razvoja nove privredne grane. Kompanije koje imaju zakonsku obavezu zbrinjavanja ambalažnog otpada treba da se uključe u sistem Ekopaka, te da svoju ambalažu označavaju Zelenom tačkom, a da potrošači kupuju upravo proizvode sa tim znakom – osnovna je poruka priloga.

    – Čast mi je i zadovoljstvo ukoliko sam svojim angažmanom doprinio potrebi podizanja ekološke svijesti i unapređenja ekoloških standarda. Posebno mi je drago jer je Ekopak prepoznao kvalitet i profesionalnost izvještavanja Al-Jazeere, kao medija koji značajan dio prostora ustupa i temama vezanim za ekološke standarde, očuvanje prirodne okoline i reciklažu, istakao je Kajan.

    Iz Ekopaka su izrazili zadovoljstvo da se upravo novinar iz Al Jazeere, o čijim kodeksima i standardima informisanja ne treba ni govoriti, zainteresovao za temu ambalažnog otpada i da je u svom prilogu na jednostavan način prikazao osnovne značajke uspostave sistema, ali i visokih standarda poslovanja Ekopaka, koji je predstavnik naše zemlje u Evropi u segmentu ambalažnog otpada.

    Kao nagradu, autor je osvojio studijsko putovanje u evropsku zemlju članicu PRO EUROPE-a, u kojoj uspješno funkcioniše sistem odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada.

    A za veliko zalaganje i promociju uspostave sistema Zelene tačke u BiH, Ekopak je odlučio dodijeliti i dodatnu nagradu, tačnije tablet, novinarki Oslobođenja Alemi Halebić Pendek.

    U nagradnom konkursu učestvovali su autorski radovi na temu „Uspostave Sistema Zelene tačke u BiH“ koji su objavljeni i prijavljeni na konkurs Ekopaka u periodu od 20. decembra 2014. do 20. marta 2015. godine.

    (Tuzlanski.ba)

     

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,