Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Wizz Air počeo letjeti iz Banjaluke

Preuzmite sliku

Wizz Air, aviokompanija sa najvećom stopom rasta u Evropi, danas je svečano obilježila početak letova sa Međunarodnog aerodroma Banja Luka. Wizzov Airbus A320 nakon leta iz Dortmunda dočekan je vodenim topovima na pisti banjalučkog aerodroma.

 • Nove rute ove aviokompanije povezat će Banjaluku sa Dortmundom u Njemačkoj, Eindhovenom u Holandiji, Baselom/Mulhouseom-Freiburgom u Francuskoj, kao i Malmoom i Stockholmom u Švedskoj. Od juna 2021. godine ovi letovi će se odvijati dvaput sedmično.

  Očekuje se da nove linije stimulišu vazduhoplovni i ugostiteljski sektor u regiji, istovremeno omogućavajući putnicima iz Bosne i Hercegovine da po Wizzovim najnižim cijenama putuju do Holandije, Francuske, Švedske i Njemačke.

  Wizz Air je aviokompanija sa investicijskim kreditnim rejtingom i flotom prosječne starosti 5,4 godina koja se sastoji od najefikasnijih i najodrživijih uskotrupnih aviona trenutno dostupnih na tržištu, Airbus A320 i Airbus A320neo.

 • Wizz Airove emisije ugljendioksida su bile najniže među evropskim aviokompanijama u toku fiskalne 2019. godine (57,2 g/km po putniku). Uz to, ova aviokompanija ima najveći broj narudžbi najsavremenijih letjelica iz porodice Airbus A320neo, njih 268, što će joj omogućiti da do 2030. godine dodatno smanji svoj ekološki otisak za 30 posto po svakom putniku.

  Paulina Gosk, menadžerica korporativnih komunikacija u Wizz Airu, rekla je ovom prilikom:

  “Nakon osam godina uspješnog poslovanja iz naše baze u Tuzli i nedavnog otvaranja baze u Sarajevu, drago nam je što smo počeli s novim uslugama Wizz Aira iz Banjaluke i nastavili povezivati ​​prelijepu Bosnu i Hercegovinu s Evropom, istovremeno nudeći povoljnije i sigurnije opcije za putovanja. Wizz Air ostaje posvećen investicijama koje stimulišu turizam i ekonomiju, kao i jačim vezama iseljenika iz BiH sa matičnom državom. I dalje nudimo najniže moguće cijene, koje su uvijek praćene izvrsnim iskustvom tokom leta. Zahvaljujući Wizz Airovim poboljšanim zdravstvenim mjerama, putnici mogu uživati ​​u putovanju osjećajući se sigurno i ugodno”.

  Milan Račić, direktor Aerodroma Republike Srpske, između ostalog je izjavio:

  “Ovo je istorijski trenutak za Aerodrom Banja Luka. Ponosni smo što uspostavljamo saradnju sa Wizz Airom, najbrže rastućom avikompanijom u Evropi, i što možemo obradovati naše građane novim letovima”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,