Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Više od 60 građana BiH projektovalo jednu od najvećih zgrada svijeta (VIDEO)

Preuzmite sliku

Makkah Clock Tower je jedna od najvećih zgrada u svijetu. Visoka je oko 601 metar i sastoji se od 120 spratova. Radi se o najvećem tornju sa satom na svijetu koji se nalazi u Mekki, Saudijskoj Arabiji.

Zgrada u centru ovog svetog mjesta bilježi više od 30 svjetskih rekorda; njegov ogromni sat je veličine 43 metra, minutna kazaljka je dužine 23 metra, a satni pogon teži 21 tona komada.

Makkah Clock Tower nazivaju inženjerskim remek djelom, 35 puta je veći od Big Bena i ukrašen je sa preko 98 miliona staklenih mozaičkih pločica sa 24-karatnim zlatnim listom. Noću preko dva miliona LED dioda osvjetljava toranjski sat, što ga čini čitljivim na udaljenosti većoj od osam kilometara.

Zajedno sa svojim partnerima, arhitektonska firma SL Rasch u Njemačkoj suočila se s brojnim izazovima. Njihov tim počeo je raditi na projektu u fazi izgradnje ovog visokog tornja, kulom koja nije dizajnirana da podrži satnu kulu visine 150 metara i strogu granicu težine od 82.000 tona.

Ono što ovaj objekat čini posebnim iz bh. perspektive je činjenica da je više od 60 Bosanaca i Hercegovaca radilo na samom projektovanju i uspostavljanju funkcija ovog sata. Danas ti ljudi rade na održavanju ovog sata sa mnogo kompleksnih sistema. (Diaspora Invest)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,