Četvrtak, 2. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U BiH 437 hotela i sličnih objekata koje ne bilježi zvanična statistika

Preuzmite sliku

U turističkom sektoru u Bosni i Hercegovini ima 437 smještajna objekata koje ne vodi službea statistika.

Ovo se, između ostalog, navodi u studiji posvećenoj sektoru turizma u sklopu projekta EU4Business a izradio je bosanskohercegovačko-slovenački konzorcij (CEDES d.o.o. iz BiH i PROVOBIS d.o.o. iz Slovenije), u bliskoj saradnji i uz konsultacije s projektnim timom EU4Business, Odborom za sektorsku koordinaciju (SCC) i akterima iz turističkog sektora u BiH, izvještava Indikator.ba.

– Naša ad hoc analiza pokazuje da stvarni broj hotela i sličnih vrsta smještaja (hoteli, turistički kompleksi, moteli, pansioni i gostionice) obuhvata i 437 smještajnih objekata koji nisu bili uračunati u broj hotela i srodnih smještajnih objekata u službenim statistikama koje vode nadležni organi u BiH. Najveće razlike između službenih statistika i podataka na stranici Booking.com pronađene su u pogledu smještaja za odmor i kratki boravak (apartmani, vikendice, hosteli, vile). Najmanje razlike pronađene su kod kampova. To ukazuje na postojanje značajne neformalne ekonomije u sektoru smještaja u BiH, navodi se u analizi.

Prema prikupljenim podacima u ključnim turističkim sektorima 2019. godine poslovalo je 2.196 registriranih preduzeća: 31% za restoransku i ugostiteljsku djelatnost, 20% za djelatnosti prijevoza i 17% za djelatnost pružanja smještaja.

– Ne uzimajući u obzir neregistrirane subjekte, glavnu ulogu u turizmu igraju MMSP-i (83% su mikro preduzeća i 14% mala preduzeća).

Broj smještajnih objekata u FBiH izrazito je porastao (za 56,1%) tokom proteklih pet godina (2015–2019). Broj smještajnih objekata zabilježen u RS-u 2019. godine ostao je skoro isti tokom cijelog perioda. U BiH je 2019. godine bilo registrovano ukupno 756 smještajnih objekata, od čega se 71% nalazilo u
FBiH.

Prošle godine broj smještajnih objekata smanjio se za 30% u Zapadnohercegovačkom kantonu, za 28,8% u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i za 21,8% u Unsko-sanskom kantonu. Jedan od razloga je i prenamjena nekih objekata u smještaj za migrante.

Ukupan broj soba u BiH 2019. godine iznosio je 18.740 (od čega 71,6% u FBiH, 27% u RS-u i 1,4% u BD-u). U periodu od pet godina (2015–2019) došlo je do povećanja smještajnih kapaciteta u oba entiteta (za 43,8% u FBiH i za 7,9% u RS-u). (Foto: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,