Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turski Yildiz kupio englesku tvrtku koja je izmislila Jaffa keks

Preuzmite sliku

Najveća turska prehrambena kompanija Yildiz holding zaključila je ugovor o kupnji britanskog United Biscuitsa, tvrtke u čijoj je povijesti zabilježeno da je izmislila legendarne Jaffa keks još 1927. godine.

Prema navodima britanskih medija, Turci će za ovu transakciju platiti dvije milijarde funti, a spajanjem s tvrtkom Ülker bit će stvoren treći svjetski proizvođač biskvita i keksa.

Da bi došao do United Biscuitsa, Yildiz je u žestokom nadmetanju morao pobijediti američki Kelloggs i britanski Burtons Biscuits koji su bili jako zainteresirani za ovu kompaniju.

  • murat-ulkerden-nazim-hikmetli-tweet-95283
  • Novi vlasnik već se oglasio putem društvenih mreža, obećavši dodatna ulaganja u kompaniju koja samo u Britaniji zapošljava 4600 ljudi. “United Biscuits naša je nova zvijezda“, poručio je predsjednik Yildiza Murat Ülker preko Tweetera poigravši se tako nazivom kompanije. Naime, “yildiz” na turskom znači zvijezda. “Želimo rast United Biscuitsa kako bi kao dio Yildiza bio globalni igrač. To će uključivati unapređenje pozicije u Velikoj Britaniji gdje je Yildiz trenutno minimalno prisutan, tako da ćemo nastaviti investirati u Velikoj Britaniji i Evropi“, dodao je Ülker, a prenosi The Guardian.

    Inače, Ülkerov otac i njegov brat osnovali su tu kompaniju još 1944. godine. Za tursku kompaniju sa sjedištem u Istanbulu slobodno se može reći da je 70 godina po osnivanju izrasla u globalnog igrača. Yildiz izvozi u 110 država što mu donosi godišnji prihod od 15,7 milijardi dolara, od čega samo na stranim tržištima ostvaruje 1,3 milijarde dolara. Posjeduje 53 tvornice, od toga 44 u Turskoj, a devet u inozemstvu. Od inozemnih kompanija svojevrsni dragulj u Yildizovoj kruni je belgijski proizvođač čokolade Godiva. S druge pak strane, nova britanska akvizicija ukupno zapošljava 7100 ljudi na sedam lokacija u Engleskoj i Škotskoj i drži četvrtinu britanskog tržišta. Inače, United Biscuits je osnovan poslije 2. svjetskog rata spajanjem dvije škotske kompanije, McVitie & Price te MacFarlane Lang.McVitie je još 1927. na tržište lansirao Jaffu, biskvit s ploškicom narandže prelivene čokoladom koji je i danas jedan od najprodavanijih slatkiša na Otoku.

    No, škotska kompanija nije zaštitila tu robnu marku, pa su mnogi proizvođači širom svijeta, uključujući i našu prehrambenu industriju poput Agrokomerca, proizvodili taj keke pod imenom Jaffa. Prema podacima s njihove internetske stranice, United Biscuits dnevno proizvede preko tri miliona Jaffa keksa, a za proizvodnju jednog potrebno je 18 minuta. U svakom slučaju, sada već bivši vlasnici United Biscuitsa napravili su dobar posao. Naime, tvrtka je do sada bila u vlasništvu fondova rizičnog kapitala Blackstone i PAI Partners koji su je kupili 2006. godine za 1,6 milijardi funti. Prije dvije godine njemačkom Intersnacku prodana je podružnica KP Snacks za više od 500 miliona funti, a prodajom ostatka kompanije turskom divu za dvije milijarde funti označen je kraj investicijskog puta za ta dva fonda. Inače, njihovi predstavnici ne skrivaju zadovoljstvo epilogom njihovog ulaganja. “United Biscuits je sjajan biznis i bio je izvrsna investicija za nas“, naglasio je Lionel Assant, evropski voditelj Blackstoneova poslovanja. (Slobodna-bosna.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,