Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stranci neće dati novac za obnovu privrede ako će njime raspolagati Lijanović, Džaferović i Jakić!

Preuzmite sliku

Vlada Federacije BiH neće moći dobiti ni marku od stranih finansijskih organizacija za ekonomsku obnovu nakon katastrofalnih poplava ako u implementaciju tih projekata budu upleteni pojedinci iz državnih struktura koji su osumnjičeni za kriminal i korupciju, potvrđeno je bh. novinskoj agenciji Patria (NAP) iz više izvora.

Naime, prema prvim procjenama, u Federaciji BiH je zbog poplava izgubljeno nekoliko desetina hiljada radnih mjesta i najviše sredstava će biti potrebno za pomoć kompanijama koje su uništene ili teško oštećene. Nikšić je već najavio da Vlada razmatra opcije za pomoć tim kompanijama.

No, ključni mehanizmi koji bi trebali biti na raspolaganju Vladi FBiH, a putem kojih se može pomoći kompanijama su pod kontrolom Jerka Ivankovića Lijanovića ili su otrgnuti cetri moći nad kojima vlada Nermina Nikšića nema kontrolu!

Lijanović, kao ministar poljoprivrede, ima punu kontrolu nad dodjelom poticaja, ali se zbog teških malverzacija i kriminala protiv njega vodi niz istraga. Istovremeno, Lijanović je preuzeo kontrolu i nad Fondacijom za razvoj „Odraz“ koja je do sada implementirala sredstva koja je Svjetska banka osiguravala za privrednike putem povoljnog kreditiranja. Već jednom su sredstva bila blokirana zbog Lijanovićevog direktora Odraza Vinka Jakića.

Slična je situacija i sa Razvojnom bankom FBiH i njenim direktorom Ramizom Džaferovićem koji odavno nema podršku Vlade FBiH. Pokrenuta je i procedura imenovanja novog Nadzornog odbora nakon čega će biti imenovana i nova uprava, ali je to proces koji traje i ne zna se kada će biti okončan.

Međutim, upravo zbog odbijanja stranih finansijera da sarađuju sa Razvojnom bankom FBiH, Vlada je ranije bila primorana da napravi fondaciju „Odraz“ i tako pristupi fondovima. No, od kad je Lijanović preuzeo tu fondaciju, stvari su postale još gore.

Faktički, Nikšićeva vlada je u situaciji da kad dođe međunarodna pomoć za ekonomsku obnovu nema partnere u institucijama za njenu transparentnu implementaciju, jer postoji ozbiljna bojazan od zloupotreba.  Nezvanično saznajemo da Nikšić razmatra opciju da sredstva za pomoć uništenim firmama i radnicima koji ostaju bez posla plasira putem zavoda za zapošljavanje, saznaje NAP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,