Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stigla grupa inžinjera iz Kine: Pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 TE Tuzla u završnoj fazi

Preuzmite sliku

Pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 TE Tuzla vrijedni oko 18 miliona maraka u završnoj su fazi.

Gradilište za glavni projekat gradnje trebalo bi biti spremno za mjesec i po dana. Grupa inžinjera iz Kine već je stigla u BiH, gdje zajedno sa EP rade na glavnom projektu Bloka 7.

Blok 7 Termoelektrane Tuzla najveća je investicija u BiH poslije rata, tvrde iz Elektroprivrede. Vrijednost projekta je 1,4 milijarde maraka. Blok gradi kineski konzorcij Gezhouba Group iz Pekinga. Posao je ugovoren po principu „ključ u ruke“, a planirani rok za završetak radova je pet godina.

  • “Intenzivni radovi od strane kineskih partnera mogu se očekivati u proljeće naredne godine, kada oni u potpunosti preuzmu radilište od EP, kada izvrše probna ispitivanja i mjerenja i kada bude završen glavni projekat na temelju kojeg će biti dobijene dozvole” – kazao je za ‘O KanalSenad Salkić, izvršni direktor za investicije EPBiH.

    Ovaj megaprojekat značajan je za kanton i ekonomski i ekološki, a očuvanje radnih mjesta u rudnicima, jeftina toplotna energija za centralno grijanje Tuzle i dijela Živinica, neki su od benefita, smatra kantonalni premijer.

    “Mislim da trebamo biti zadovoljni i prezadovoljni, svakako i naša mala preduzeća i srednja iz građevinskog dijela i elektro preduzeća će uzeti učešće u izgradnji termoelektrane” – mišljenja je premijer TK Denijal Tulumović.

    Tuzlanski Blok 7, snage 450 MW električne i 270 MW toplotne energije, zamjenski je blok za postojeće blokove. Ekološki će biti znatno prihvatljiviji i ekonomski isplativiji od trenutnih, iako je manje instalirane snage.

    “Ali ćemo sa visokom efikasnošću ovoga bloka namiriti tu nedostajeću instaliranu snagu, proizvoditi električnu energiju cjenovno, ekološki i socijalno prihvatljivu. Obezbijediti rudarstvo i ostale grane koje su vezane za EP i TE Tuzla za narednih 40 godina koliko je eksploatacioni vijek Bloka 7“, ističe Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u EP BiH.

    Sa stavovima EP ne slažu se mještani okolnih naselja, koji godinama trpe ekološke posljedice rada Termoelektrane Tuzla.

    “Ovo područje nit ko šta pita niti priča s nama, ja sam predsjednik MZ i zastupam pet hiljada stanovnika, i niko od nas ne zna šta se dešava. Mi smo protiv toga totalno” – kazao je Goran Stojak, predsjednik MZ Bukinje.

  • Osim zagađenja zraka, koje je evidentno u cijeloj Tuzli, a posebno u Bukinju, problem predstavlja i odlaganje šljake, koje još uvijek nije riješeno za blok u izgradnji.

    Salkić ističe da će se zasigurno u narednom periodu morati riješiti jedna trajnija lokacija koja bi svojom površinom bila dovoljna za eksploaticioni vijek Bloka 7.

    “Mi smatramo da je najbolja jedna od rudničkih lokacija, postojeće rudničke površine na kojima je završena eksploatacija uglja a koje po zakonu o rekultivaciji moraju biti privredene u prvobitno stanje odnosno rekultivirane” – smatra Salkić.

    Gradnja bloka finansira se kreditnim sredstvima ”Exim banke”, dok je 15 odsto EPBiH izdvojila iz svog budžeta. Uglavnom, i jednu i drugu opciju finansiraju građani BiH. (Vahidin Mujagić | O Kanal)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje