Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Stanogradnja usporava, ali potražnja ne jenjava: Više stanova prodato nego što je izgrađeno

Preuzmite sliku

Stanogradnja u Bosni i Hercegovini usporava pod uticajem negativnih tržišnih kretanja, dok istovremeno potražnja za stanovima ne jenjava, izvještava Indikator.ba.

U Bosni i Hercegovini u prvom polugodištu ove godine izgrađeno je 1.085 stanova, što je za 12,9 posto stanova manje nego u istom periodu prošle godine i istovremeno najmanje u posljednjih pet godina, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Istovremeno, potražnja kupaca za stanovima i dalje je jaka o čemu govori podatak da je u prvom polugodištu ove godine prodato 1.427 stanova, što je za 7,4 posto više nego u istom periodu prošle godine. U prvom kvartalu prodato je 627 stanova, a u drugom 800. Na kupnju stanova građane potiče inflacija pa mnogi povlače novac iz banaka, gdje on gubi na vrijednosti, i investiraju ga u nekretnine.

Kupce u kupnji stanova ne sprečavaju ni visoke cijene stambenog prostora koji bilježe snažan rast u odnosu na prošlu godinu.

Naime, prоsјеčnа ciјеnа prоdаtih nоvih stаnоvа po metru kvadratnom na kraju prvog polugodišta ove godine bila je 2.476 KM, što je u usporedbi sa prosječnom cijenom u 2021. gоdini više za 35,4 posto, a u оdnоsu nа kraj polugodišta 2021. gоdinе više za 36,6 posto.

Na stanogradnju nepovoljno utiču inflacija i rast cijene građevinskih materijala, a što se odražava na dinamiku gradnje stanova, koja je sporija nego u ranijim periodima. O tome svjedoči broj nedovršenih stanova koji je na kraju prvog polugodišta ove godine bio 4.777 i predstavlja rast za 14,6% u odnosu na isti period prošle godine.

Moguće usporavanje na nekretninskom tržištu, koje i stručnjaci već najavljuju, nagovještava buduća planirana gradnja.

Tako su u julu ove godine izdate dozvole za građenje 664 stana, što je u odnosu na broj stanova planiranih za gradnju u 2021. godini manje za 18,2 posto, a u odnosu na juli 2021. manje za 16,7 posto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,