Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sinoć u Tuzli upriličena 16. po redu Večer Kur'ana, okupio se veliki broj vjernika

Preuzmite sliku

U tuzlanskoj Džamiji „Kralj Abdullah“ u subotu, 31. decembra 2022. godine upriličena je šesnaesta po redu Večer Kur'ana u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Ovaj prepoznatljivi događaj koji se tradicionalno održava u najvećoj tuzlanskoj džamiji okupi veliki broj vjernika sa područja cijelog Muftijstva tuzlanskog, ali i šire. Svi oni dođu sa željom da se duhovno osvježe slušanjem milozvučnog učenja odlomaka Kur'ana Časnog, kao i prigodnih vazi-nasihata kojih nije manjkalo ni na ovogodišnjem događaju.

Birane odlomke iz Kur'ana učili su hfz. Nedim-ef. Dervišević, hfz. Ahmed-ef. Mrahorović, Mumin ef. Mumić, hfz. Ahmed-ef. Rahmanović i hfz. Abdul Samet Baltadzi iz Turske.

Večeri Kur'ana prisustvovali su muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, predsjednik Medžlisa Tuzla prof. dr. Amir Karić, glavni imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović, članovi Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, članovi Izvršnoga odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, direktori ustanova Islamske zajednice s područja Muftiluka tuzlanskog, hafizi, imami i muderrisi, džematlije i gosti.

  • Glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović poselamio je prisutne i iskazao radost što ovaj događaj svake godine okupi veliki broj onih koji žele da dolaze u Allahovu kuću i da slušaju Njegovu objavu. Hafiz Huskanović je istakao i važnost ustanovljenog Priznanja za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka, koje se dodjeluje na ovom tradicionalnom događaju.

    – Drago mi je da se ove godine Priznanje za doprinos izučavanju Kur'ana i kur'anskih nauka dodjeljuje Fondaciji “Hifz Časnog Kur'ana” jer su uradili i dalje nastavljaju pružati podršku i olakšavati učenicima i studentima koji uče i svoje ponašanje i život obogaćuju Kur'anom, objavom, Knjigom i Uputom. Zahvalni smo im na tome, kazao je glavni imam hafiz Huskanović. Riječi zahvale iskazao je i svima koji su dali doprinos u realizaciji programa Večeri Kur'ana.

  • – U Tuzli u Džamiji „Kralj Abdullah“ okupili smo se u velikom broju. Više je razloga za ovo naše okupljanje koje je impozantno. Večer Kur'na u ovoj džamiji, u ovom gradu, u ovoj noći jeste naša duga tradicija koja ima svoju snagu. Večeras smo došli zato što znamo da je velika vrijednost prisustvovati ibadetu koji je vezan za Kur'an-i kerim. Mi večeras potvrđujemo svoj iman i vjerujemo da je Kur'an-i kerim nadnaravna vrijednost i Allahov kitab. Došli smo da slušamo Allahovu riječ, da osjetimo blagodat Kur'an- i-kerima sa svih strana, kazao je muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović. Dodajući da svi koji su došli na ovaj događaj su tu iz ljubavi prema Kur'anu, jer vole džamije i zato što su svjesni vrijednosti džemata i imaju mnogostruku ljubav i pažnju prema Kur'an-i kerimu.

    Vazi-nasihatom obratio se mr. Muharem-ef. Omerdić. Mr. Omerdić u svojoj besjedi je kazivao o važnosti Kur'ana i nadnaravnostima koje nosi, podjelivši niz iskustava hafiza Kur'ana koje je sreo tokom svog života.

    Ističući ljepote Kur'ana, mr. Omerdić je dodao da treba posebnu pažnju obratiti na ljubav prema Kur'anu, te da odnos prema Njemu treba graditi tako da budemo svjesni da je to vodič za svakog od nas, navodeći pregršt savjeta kako to i postići i stavljajući u fokus da onaj ko voli Kur'an voli i Onoga koji je Objavio Kur'an.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje