Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Savez samostalnih sindikata BiH: Protestna šetnja 24. juna, zahtjev je minimalna plata od 1000 KM

Preuzmite sliku

Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) danas je na sjednici usvojio Odluku o održavanju protestne šetnje 24. juna.

Protest, koji će početi ispred sjedišta Udruženja poslodavaca, a završiti ispred sjedišta Vlade Federacije BiH se organizuje zbog zahtjeva da se hitno i bez odlaganja usvoji zakon o minimalnoj plati u Federaciji BiH kojim će se garantovati minimalna plata u Federaciji BiH u iznosu od 1.000 KM.

Između ostalog, tražit će i da se usvoje Izmjene i dopune Zakona o radu u tekstu koji je predložio Savez samostalnih sindikata BiH, a koji su podržale dvije komisije Parlamenta FBiH te potpisivanje granskih kolektivnih ugovora.

– Tražimo da se uveže radni staž svim radnicima kojima to do sada nije učinjeno i da se implementira Zakon o zaštiti na radu FBiH i radnicima osiguraju sigurna radna mjesta – navodi se u saopćenju.

U skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, u protestnoj šetnji će ućestvovati 100 predstavnika sindikata iz cijele Federacije BiH i svih grana i oblasti djelovanja, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje