Nedjelja, 5. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šansa za mlade, pokazne manifestacije i u Tuzli: Rad za strane firme iz svojih mjesta u BiH

Preuzmite sliku

U tri grada u BiH održavaju se ovih dana pokazne manifestacije na kojima se predstavljaju mogućnosti korištenja novih tehnologija u službi zapošljavanja i samozapošljavanja.

Na roadshowima koji se održavaju u Tuzli, Doboju i Tesliću bit će predstavljena rješenja koje se mogu iskoristiti za rad na daljinu, što će omogućiti mladima u BiH da se zaposle i rade za strane firme iz svojih mjesta u BiH,  izvještava Indikator.ba.

Projekat su pokrenule i finansiraju austrijske firme Pflegerbau GmbH, Nippon GesmbH i ab network GmbH a subvencionira ga Austrijska razvojna agencija (Austrian Development Agency).  Projektom se nastoje približiti svjetska tržišta radnoj snazi u Bosni Hercegovini te uvesti novi poslovni modeli.

S obzirom na to da se često tehnološke ideje, čak i one koje imaju veliki potencijal, teško provode u nerazvijenim zemljama, potrebno je naći partnera sa kojim će se na neki naćin podijeliti dio rizika i dio troškova u implementaciji projekta.

Tog partnera austrijske firme su našle u Austrijskoj razvojnoj agenciji (Austrian Development Agency), koja subvencionira ovaj projekat.

Ciljna grupa projekta su (StartUp-i) novi mladi poduzetnici i postojeće male firme. Kroz realizaciju projekta, firma Austrofon d.o.o. Tuzla putem svojih ValueAdded IKT proizvoda/usluga omogućava jednostavan i jeftin ulazak u svijet clouda, klijenti dobivaju besplatne StartUP kurseve (StartUP seminar i aktivna pomoć pri otvaranju firme), opremu i međunarodno konkurentne tarife, te stalnu podršku u toku pružanja usluga.

Ovaj projekt uključuje i besplatno školovanje, treninge, usavršavanje za poduzetnike, a osim toga klijenti dobivaju tržište austrijskih partnera u projektu i konkretnu pomoć pri pronalasku poslovnih partnera.

Krajnji cilj projekta je zaposliti 8-10 mladih uglavnom obrazovanih osoba u Austrofonu, pomoći u osnivanju 5-10 startup-a odnosno novih biznisa, a u okviru startup-a podržati osnivanje 10-20 novih radnih mjesta, te na taj način uvesti nove poslovne modele na bh. tržište.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,