Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

RMU Banovići obustavio isporuku uglja Termoelektrani Tuzla

Preuzmite sliku

Obustava isporuke uglja iz Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići u Termoelektranu (TE) Tuzla novi je udar na elektroenergetski sistem Federacije BiH.

Još jedna je to potvrda potpune nesposobnosti nametnute vlasti, smatra bivši federalni premijer i aktuelni zastupnik u Federalnom parlamentu Fadil Novalić.

Novalić ističe da je neodgovornom kadrovskom politikom, nesposobnošću i neznanjem aktuelna vlast već dovela do poskupljenja cijena električne energije za privredu.

– A sada će građani FBiH očigledno snositi i troškove političke trgovine kojom je ta vlast i formirana jer RMU Banovići, kojeg je Trojka isporučila PDA-u, traži veće otkupne cijene uglja u odnosu na cijenu koju je Elektroprivreda BiH spremna platiti – naveo je Novalić.

Ističe da će razliku u cijeni ili nove ustupke Trojke u zamjenu za podršku PDA u Parlamentu FBiH ponovo platiti građani, koji su već poniženi činjenicom da im grijanje plinom od 1. januara ovisi o dobroj volji Milorada Dodika, s obzirom na to da se nametnuta vlast nije udostojila da na vrijeme počne pregovore za zaključenje novog ugovora o transportu plina s kompanijom “Sarajevo gas” Istočno Sarajevo.

– Umjesto toga, dali su zeleno svjetlo za projekat Istočne gasne interkonekcije koja bi dodatno ojačala ovisnost o ruskom plinu koji se transportuje preko entiteta Rs – dodaje Novalić.

Naglašava da cijenu neodgovornosti, neznanja, te političke trgovine i međusobnih ucjena na kojima nametnuta vlast funkcioniše već plaćaju penzioneri čije penzije u januaru neće biti uvećane onako kako je to Vlada obećala, jer nije pripremila budžet za 2024. godinu.

– Cijenu plaćaju i radnici, koje nametnuta vlast već mjesecima pokušava prevariti obećanjima o usvajanju seta fiskalnih zakona i minimalnom plaćom koja će, umjesto mjesecima slavodobitno najavljivanih 1.000 KM od 1. januara 2024. godine, prema odluci Vlade, iznositi 619 KM.

Umjesto obećavanih nižih cijena električne energije, većih plaća i penzija, meritokratije i ostalih populističkih obećanja koja im nisu bila dovoljna da dođu na vlast, pa su ih morali nametnuti jednodnevnom suspenzijom Ustava FBiH, građani od aktuelne vlasti dobijaju isključivo poskupljenja i nove probleme od kojih će se FBiH teško i dugo oporavljati – zaključio je Novalić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje