Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Reakcija trgovačkih lanaca: Razlog povećanja cijena je isključivo rast nabavnih cijena

Preuzmite sliku

Federalna uprava za inspekcijske poslove neki dan je objavila spisak kompanija koje su u proteklom periodu kršile ograničenje marži za osnovne životne namirnice i naftne derivate, a pojedine kompanije demantovale su te navode i kazale kako nisu dobile nikakve kazne.

Nakon tog obavještenja ponovo su se oglasili iz FUZIP-a odakle su kazali kako će za utvrđene nepravilnosti biti pokrenuti postupci utvrđivanja eventualne prekršajne odgovornosti u skladu sa zakonom, za privredne subjekte koji su javno kršili visinu marži u Federaciji BiH u periodu od 15.2.2022. godine do 13.3.2022. godine.

Konzum, Bingo, Mercator i Amko neke su od kompanija za koje je Federalna uprava za inspekcijske poslove objavila da nisu poštovale ograničenje marži na osnovne životne namirnice te da su kaženje, a sada su se, zajedničkim saopštenjem, oglasile.

Saopštenje prenosimo u cjelosti

“Slijedom objavljene informacije u srijedu, 16. 3. 2022. o nelegalnom povećanju cijena proizvoda u FBiH te nalazima Federalne uprave za inspekcijske poslove, koja je u proteklom periodu utvrdila nepravilnosti u primjeni Odluke o ograničenju marže prilikom formiranja cijena u vodećim trgovačkim lancima koji posluju na području FBiH, šaljemo Vam dodatno obrazloženje navedenog.

Naime, u procesu našeg poslovanja i formiranja maloprodajnih cijena isključivo se poštuje Odluka o ograničenju marži osnovnih životnih namirnica zakonski formiranih i propisanih na razini svakog kantona. Osim navedenog, izuzetno važan faktor za formiranje maloprodajnih cijena jesu i nabavne cijene proizvoda naših dobavljača. Pojednostavljeno rečeno, u ovom slučaju podizanjem nabavnih cijena proizvoda automatski se povećavaju maloprodajne cijene na policama naših prodajnih objekata, dok propisana marža i dalje ostaje u okvirima zakonskog ograničenja. Manja odstupanja su moguća usljed naglog povećanja nabavnih cijena.

Nagla i značajno povećana potražnja kupaca za osnovnim životnim namirnicama uzrokovala je bržu frekvenciju nabave i promptno stavljanje tek nabavljene robe na police, a upravo je ta roba nabavljena po naglo povećanim nabavnim cijenama.

Upravo u ovakvim situacijama izuzetno izazovnog poslovanja važno je naglasiti da se nabavne cijene proizvoda mijenjaju na dnevnoj razini, a time uslovljeno primjena novih maloprodajnih cijena stupa na snagu odmah ili u najboljem slučaju do maksimalno 7 dana od zaprimljene obavijesti o poskupljenju proizvoda.

Kako bismo još jasnije objasnili nastalu situaciju navodimo trenutne nabavne cijene proizvoda pojedinih bosanskohercegovačkih proizvođača i dobavljača iz kategorije osnovnih životnih namirnica za kojima trenutno vlada najveća potražnja:

1 litar suncokretovog ulja = 4,67 KM sa PDV-om

1 kilogram brašna T-400 = 2,07KM sa PDV-om

25 kilograma brašna T-500 = 36,93 KM sa PDV-om

S tim u vezi, informišemo vas da je glavni razlog povećanja maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica na policama naših prodajnih objekata isključivo povećanje nabavnih cijena od proizvođača, odnosno dobavljača, a sve prouzrokovano trenutnim globalnim poremećajem ekonomije, rastom cijena sirovina, goriva i drugih energenata važnih za proces proizvodnje i transport.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje