Ponedjeljak, 6. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Protest mljekara u Prištini: Građanima dijelili mlijeko koje ne mogu prodati

Preuzmite sliku

Stotinjak proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda iz svih krajeva Kosova protestovalo je danas u Prištini, ispred zgrade Vlade Kosova, pod motom “Zaštitimo zdravlje i domaću proizvodnju”. Organizatori protesta, Udruženje proizvođača mlijeka Kosova, donijeli su i dvije cisterne s mlijekom kako bi ga besplatno dijelili građanima, pošto ionako nemaju gdje da ga prodaju, prenosi Anadolu Agency.

Učesnici protesta su nosili transparente “Otvori put razvoju”, “Kupujte domaće proizvode”, “Domaći prizvođači obezbjeđuju radna mjesta”.

Ibush Lelinovci, farmer iz Preleza i Muhaxhereve, opština Uroševac, ima više od 50 krava koje daju mlijeko. U izjavi za Anadolu Agency kaže da je dobitnik grantova Ministarstva poljoprivrede, ali da mu to ništa ne vrijedi kad nema gdje da proda mlijeko koje proizvodi.

  • protesti-mljekara-pristina
  • “Količina mlijeka koju ima mljekara ‘Magic Ice’ je oko 15.000 litara mjesečno. Sad nam je smanjila na 5.000 litara. Znači, uslov je 5.000 litara, a gdje da odnesem ostalih 10 hiljada litara? Kod mene je investirano 50.000 eura iz Svjetske banke. Zašto nam daju te pare, bolje bi bilo da ih uopšte nisam ni uzeo”, kaže Lelinovci. On je dodao da ministri u Vladi na proizvođače misle samo kad je predizborna kampanja.

    Naser Bajraktari, predsjednik Udruženja prizvođača mlijeka Kosova, istakao je da se od Vlade traži da zaštiti svoje investicije u ovom sektoru i da omogući ravnopravno tržište za sve. Bajraktari je kazao da je mliječni sektor najrazvijeni sektor kosovske privrede i da zaslužuje da se Vlada ovim problemom ozbiljno pozabavi.

    “Vlado, zaštiti nas da ostanemo na našim radnim mjestima i da se ne okupljamo po trgovima glavnog grada. Omogući nam da naše mlijeko dajemo našim mljekarama u količini koju dnevno proizvodimo, a ne u prepolovljenoj količini kao što je sada slučaj na cijelom Kosovu”, kazao je Bajrakatri. On je pozvao Vladu da reguliše proizvode od biljne masti koji su, kako je kazao, najveći neprijatelji kosovskih mljekara.

  • mljekari-protesti-pristina-prosipanje-mlijeka-2015
  • Ramadan Memaj, predsjednik Udruženja mljekara Kosova, naveo je da se mljekari okupljaju po ko zna koji put, ali da njihovi zahtjevi nisu na dnevnom redu Vlade. Po njegovim riječima od Vlade se traži da se zabrane oni koji krše zakon uvoznim proizvodima, da se zabrane prozvodi koji nisu bezbijedni za potrošnju i da se primjene zaštitne mjere kako bi se stvorila pravedna i slobodna konkurencija na tržištu.

    “Vlada Kosova ne želi da riješi naše probleme, to je sada jasno. Priznaje da smo u pravu, priznaje da na Kosovo nezakonito ulaze prozvodi, priznaje da ih niko ne kontroliše, priznaje da su nebezbjedni za konzumiranje, ali ništa, problemi ostaju jednako neriješeni, a perspektiva domaćih proizvoda isto tako bez nade”, kaže Memaj.

    On se zapitao za koga Vlada traži liberalizaciju viza, da li za one koji žele da pobjegnu iz zemlje, te je poručio da zemlja bez domaćih proizvođača može biti svašta, samo ne država, a da Vlada koja ne štiti svoje ljude može biti sve samo ne narodna vlada.

    Protest je završen mirno, mljekari su se razišli, a cisterne sa mlijekom su ostale kako bi se građanima besplatno delilo mlijeko.  (AA)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,