Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prihodi od neizravnih poreza u januaru iznosili 869 miliona KM, evo koliko novca su dobili entiteti

Preuzmite sliku

Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO BiH) je prošli mjesec prikupila 869 miliona KM neizravnih poreza, što je za 68 miliona KM ili 8,42 posto više u odnosu na januar prošle godine godine, kada je prikupljen 801 milijun KM.

Raspodjela neizravnih poreza: Koje Entitete i Distrikt Dobivaju Koliko?

Kako su saopćili iz UNO, privredi su u januaru 2024. kroz povrat PDV-a vratili 168 miliona KM, pa su neto prihodi koji su raspodijeljeni korisnicima (država, entiteti i Brčko distrikt) iznosili 700 miliona KM i veći su za 93 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa jedinstvenog računa korisnici dobili u januaru 2023.

Raspodjela prihoda od neizravnih poreza vrši se u skladu sa zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te u skladu s odlukama Upravnog odbora UNO o koeficijentima za raspodjelu prihoda entitetima.

Tako je januar ove godine za financiranje državnih institucija sa jedinstvenog računa UNO raspoređen iznos od 83 miliona KM.

Ostatak prikupljenih prihoda raspoređen je entitetima i Brčko distriktu, i to na način da je FBiH doznačeno 378 miliona KM, Republici Srpskoj 212 miliona KM i Brčko distriktu 21 milion KM.

Po osnovu posebne cestarine za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta (0.25 KM), FBiH je dobila dodatnih 18 miliona KM, RS 11.9 miliona KM i Brčko distrikt 600.000 KM.

Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za cestarinu u iznosu od 0.25 KM, saopćili su iz UNO.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje