Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Premijer TK pozvao udruženja dijaspore na uspostavu snažnije saradnje

Preuzmite sliku

U okviru Globalne sedmice poduzetništva premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić uputio je poziv za uspostavljanje suradnje prema 260 udruženja dijaspore BiH u svijetu.

Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje Vlada Tuzlanskog kantona provodi, a u vezi s mogućnostima ostvarivanja suradnje sa dijasporom.

Snažnije povezivanje bh. dijaspore s matičnom zemljom u smislu jačanja ekonomske suradnje jedan je od prioriteta u radu Vlade TK i sastavni je dio Strategije razvoja TK 2016-2020.

– Statistički podaci pokazuju da BiH ima više od 1,5 miliona građana širom svijeta. Uzimajući u obzir taj razvojni potencijal i činjenicu da na području našeg kantona uspješno djeluje 3.520 malih i srednjih preduzeća i 11.103 obrtnika njihova snažnija povezanost nesumnjivo bi rezultirala bržim ekonomskim napretkom BiH u cjelini- saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Postojanje Zakona o javno-privatnom partnerstvu, kao i visina poreza na dobit od samo deset posto sigurno su komparativne prednosti Tuzlanskog kantona u odnosu na regije u okruženju.

Imajući u vidu sve navedeno premijer Gutić je sva udruženja dijaspore direktno pozvao da na institucionalnom nivou unaprijede svaki vid naučne i stručne suradnje, kao i razmjenu podataka o resursima, članovima, granama djelatnosti, interesovanjima i mogućoj ekonomskoj, privrednoj i kulturnoj suradnji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje