Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Porodični biznis: Brijesnica Velika ima novog lidera u preradi voća i povrća

Preuzmite sliku

Brijesnica Velika se može pohvaliti rastućom zadrugom koja razvija paletu proizvoda iz godine u godinu i pronalazi svoje mjesto na bh. tržištu. 

Porodice Čaušević i Karić žive i rade u selima općine Doboj-Istok, a njihova zadruga „AIDŽ“ sa svojim proizvodima izašla je na tržište velikih tržnih centara, pa su njihovi proizvodi danas na trpezama širom BiH.

– Odlučili smo sami da pokrenemo poljoprivrednu proizvodnju 2010. godine. Htio sam da osiguramo egzistenciju sebi, a zatim i da pomognemo lokalnim proizvođačima u plasiranju njihovih proizvoda. Situacija je bila teška, znali smo da se moramo pokrenuti i napraviti posao – kazao je poljoprivrednik Ahmed Čaušević.

  • Bave se, kako je dodao, preradom voća i povrća, a pored par mašina, taj posao se uglavnom svodi na ručni rad, prenosi Fena.

    – Radimo sokove, džemove, kisele salate. Preko USAID/Sweden FARMA II projekta dobili opremu za pasterizaciju, što nam je olakšalo i uvećalo posao – dodao je Čaušević.

    Sa njima su, naveo je, napravili dobru saradnju i dobili podršku i preko Ekomozaika, pa su njihovi proizvodi plasirani u tržnom centru „Mercator“ u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Banjoj Luci. Također, rade u nekoliko manjih objekata u regiji.

    – Ove godine smo uveli džem od marelice, kupine i sok od kupine. Vidjet ćemo kako će ići, to su neke manje količine, ali mi nastojimo na tržištu pokušati napravit iskorak. Tu se ne planiramo zaustaviti, želimo dalje širiti naše prisustvo na tržištu i osigurati povjerenje potrošača. Kada me pitate šta je ključna poruka prema poljoprivrednicima, čovjek samo treba reći – mora se raditi, a rezultati neće izostati – zaključio je Čaušević.

    USAID/Sweden FARMA II je kroz svoje aktivnosti dala značajnu podršku proizvođačima i prerađivačima u sektoru voća i povrća. Kao ključne potrebe sektora su veća diverzifikacija u proizvodnji, te značajnija ulaganja u preradu koja bi osigurala bolji položaj domaćim proizvođačima/prerađivačima u lancu vrijednosti, saopćeno je iz tog projekta. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,