Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poljoprivrednici traže 130 miliona maraka

Preuzmite sliku

Izdvajanja za poljoprivredu u budžetu Federacije BiH za 2019. godinu trebala bi iznositi 130 miliona KM, smatraju u Udruženju poljoprivrednika FBiH.

Stoga su oni Vladi Federacije BiH i nadležnim ministarstvima uputili zahtjev da prilikom kreiranja budžeta FBiH za 2019. godinu osiguraju sredstva za novčane podrške u poljoprivredi u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Kako je za Oslobođenje kazao Nedžad Bičo, predsjednik Udruženja, krajnje je vrijeme da se počne raditi po zakonu.

“A prema ovom zakonu, visina novčanih sredstava za poljoprivredu mora iznositi od 3 do 6 posto iznosa budžetskih prihoda i primanja u tekućoj godini u Federaciji. Tako bi prema našim računicama, izdvajanja za poljoprivredu u budžetu za 2019. trebala dostići 130 miliona KM. Jedino ovaj iznos garantuje opstanak i razvoj poljoprivrede u Federaciji BiH, te daje mogućnost provođenja strukturnih reformi neophodnih za povećanje konkurentnosti bh. proizvoda na domaćem i stranom tržištu”, kazao je Bičo, dodajući da su veća ulaganja u poljoprivredu, prije svega, investicija.

Prema njegovim riječima, u godini koja je na izmaku izdvajanja za poljoprivredu su iznosila oko 70 miliona KM, što je jako malo ako uporedimo sa zemljama u okruženju.

“Dosad smo imali razumijevanja za nepoštivanje Zakona o novčanim podrškama, prije svega, zbog potrebe da Vlada Federacije sanira naslijeđena dugovanja”, kazao je Bičo.

On je dodao da je, s obzirom na to da su sva dugovanja ove godine izmirena, vrijeme da se za bh. poljoprivredu izdvoji značajnija suma novca kako bi poljoprivreda konačno krenula naprijed, a ne da stagnira. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,