Srijeda, 8. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Polemika o sankcijama: Upozorenje o BiH već je dobilo 30 država!

Preuzmite sliku

Moneyval je već upozorio sve svoje članice da BiH ne poštuje međunarodne standarde u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, i to upozorenje neće biti moguće povući prije septembra ove godine, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Mladen Ćavar, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, aktivnostima bh. diplomatske mreže od Moneyvala je isposlovano samo da se takvo upozorenje ne distribuira putem druge međunarodne mreže „Financial Action Task Force“  – FATF koja uključuje i neevropske države, prije 7. juna ove godine.

– Situacija nije nimalo bezazlena. MIP BiH je uspio izlobirati da se situacija dalje neusložnjava i da FATF u narednih nekoliko dana neobjavljuje upozorenje u BiH. Ali, šteta je već učinjena i sve države članice Moneyvala su dobile saopćenje koje je 1. juna objavio plenum tog tijela. Samo ga plenum Moneyvala može i povući, a naredni je zakaza za 9. mjesec – kaže Ćavar.

On je reagirao na tvrdnje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande koji je jučer naveo da je stvar izmanipulirana i da rok nije ni bio 1. juni. Međutim, Ćavar tvrdi suprotno i daje dokumentaciju koja to potvrđuje. Agencija Patria je dobila na uvid pismo Jana Kleijseena, direktora Moneyvala u kojem se navodi da je upozorenje o BiH već distribuirano članicama.

– Moneyval je sve svoje članice (ima ih 30) već upozorio na BiH i zatražio da do 7. jula u Strazbur dostave informacije o tome da li su i koje mjere u vezi sa tim upozorenjem poduzeli. Sankcije su individualna odluka svake države. Produženjem roka za FATF smo dobili vremena da zakon usvojimo i spriječimo daljnje distribuiranje upozorenja kroz svjetsku mrežu – pojašnjava Ćavar. (Patria)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,