Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pedesetak radnika Aide ponovo za mašinama (VIDEO)

Aida 03
Preuzmite sliku

Dio radnika Fabrike obuće Aida Tuzla, nakon višemjesečne obustave rada, ponovo je za svojim mašinama. Mala je količina naručene robe za firmu iz Tešnja, ali dovoljna da vrati optimizam da će biti i drugih poslovnih poduhvata i više posla i za druge radnike.

Pedesetak radnika Fabrike obuće Aida Tuzla ne krije oduševljenje što su ponovo na radnim mjestima, iako angažovani tek 15 dana. Naručilac 1000 pari HTZ cipela je firma Koteks, a ukoliko kupac bude zadovoljan, nadaju se i novim i većim poslovnim angažmanima.

Ipak, sindikalisti smatraju da ovakvi angažmani neće donijeti dobro radnicima, jer nisu svi uposleni, te nisu sigurni da li će posao biti i naplaćen.

“Ovo je dobijanje na vremenu i ovdje je politika umiješala svoje ruke”, tvrdi Edina Aličić, predsjednica Sindikata radnika Fabrike obuće Aida Tuzla

Direktor preduzeća je službeno odsutan i nije davao izjave za medije. Radnici trenutno odmaraju od protesta, s obzirom na to da je Vlada TK-a nedavno imenovala radnu grupu, koja treba da da prijedlog o uvezivanju 18 godina radnog staža za uposlenike.

(federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje