Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Olakšan prelazak humanitarne pomoći preko granica BiH

Preuzmite sliku

Uprava za indirektno oporezivanje BiH donijela je odluku da carinske ispostave Bihać, Gradiška, Brod, Orašje, Brčko, Zvornik, Sarajevo, Aerodrom Sarajevo i Trebinje rade 24 sata dnevno za sve humanitarne pošiljke namijenjene područjima pogođenim poplavama u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprava je uputila dopis i svim nadležnim inspekcijskim službama da u pomenutim carinskim ispostavama organizuju dežurstvo kako bi se te pošiljke ocarinile u što kraćem roku.

“Roba namijenjena u humanitarne svrhe područjima pogođenim poplavama u BiH bit će oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina, odnosno carina i PDV-a, uz ispunjenost uslova propisanih zakonskim i podzakonskim aktima. To konkretno znači da se u svakom pojedinačnom postupku u carinskim ispostavama podnosi carinska prijava uz zahtjev za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina u skladu s čl. 9. ili 10. Priloga Zakona o carinskoj politici BiH, odnosno roba za žrtve nesreća ili roba za dobrotvorne ili humanitarne organizacije”, navedeno je u saopćenju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Dodaje se kako je vrlo važno naglasiti da primalac takve pošiljke može biti registrovana humanitarna organizacija u BiH, organ javne uprave u BiH ili javna organizacija u BiH.

“Pored jasno navedenog primaoca humanitarne pošiljke, mora postojati i ostala dokumentacija iz koje se jasno može identifikovati ko je pošiljalac humanitarne pošiljke, specifikacija robe i izjava pošiljaoca da se radi o robi koja se poklanja ili donira u humanitarne svrhe za područja pogođena poplavama u BiH”, navode iz ove institucije.

Osim toga, uz ovako uredno podnesenu carinsku prijavu i domumentaciju, a ukoliko se radi o robi koja zahtijeva poseban inspekcijski nadzor ili dozvolu za uvoz, pribavlja se i ta propisana dokumentacija izdata od nadležnog organa.

Uz sve ispunjene uslove, donosi se rješenje o oslobađanju od plaćanja uvoznih dažbina, čime se završava carinski postupak i roba može biti upućena krajnjem korisniku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,