Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Okončana sezona kornišona: Zbog otežanog izvoza nastale štete od preko 150.000 KM

Preuzmite sliku

Zbog otežanog izvoza kornišona na europsko tržište nastale su velike štete domaćim poljoprivrednicima i firmama koje se bave otkupom i plasmanom kornišona na EU tržište.

„Agrona“ izjavljuje da se štete unutar firme procjenjuju na preko 1.500.000 KM. Slična situacija je i sa drugim domaćim firmama koje vrše otkup.

„Unatoč velilkim gubicima i nastaloj šteti, „Agrona“ je uspjela do kraja održati proizvodnju i otkup kornišona u Bosni i Hercegovini. Poljoprivrednici su isplaćeni za mjesec juli, a u toku je isplata za mjesec august. Bez obzira na naše gubitke, svi naši kooperanti će biti isplaćeni do posljednjeg feninga“, izjavio je izvršni direktor „Agrone“Fahrudin Delibajrić.

  • kornisoni-branje-jpg
  • „Agrona“ je ove sezone otkupila preko 8.000 tona kornišona od svoje mreže kooperanata koju čini 2.255 poljoprivrednika iz cijele Bosne i Herecegovine.

    „Unatoč brojnim apelima od strane poljoprivrednika i frimi koje se bave uzgojem voća i povrća, nadležne institucije u Federaciji BiH nisu reagovale. Ukoliko se ministarstva ne uključe u rješavanju ove situacije, perspektiva uzgoja kornišona u BiH sa ovolikim brojem kooperanata biće upitna u narednoj sezoni“, dodao je Delibajrić.

    U Bosni i Hercegovini preko 7.000 porodica se bavi uzgojem kornišona, te oko 30.000 ljudi živi od ove poljoprivredne djelatnosti. Bosna i Hercegovina još uvijek nema izrađenu strategiju niti jasnu viziju proizvodnje i plasmana poljoprivrednih proizvoda, zaštite domaće proizvodnje, razvoja i jačanja vlastite poljoprivrede. Bez svega navedenog, nemoguće je biti konkurentan na EU tržištu. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,