Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odaberite kupovinu Mastercard karticom kojom vam se vraća dio novca

Preuzmite sliku

Popularno

Ubrzani tempo življenja danas utiče na sve aspekte naših života i to neminovno znači da ono malo vremena koje nam preostaje želimo da iskoristimo kvalitetno i opušteno.

Srećom, takav životni stil uslovio je i pružio olakšice u vidu tehnoloških dostignuća koja, ne samo što nam omogućavaju da neke možda dosadne, svakodnevne radnje možemo obaviti na jednostavniji i praktičniji način, već nam štede i dragocjeno vrijeme.

Jedna od tih olakšica upravo je online kupovina, odnosno online plaćanja zahvaljujući kojima istovremeno možemo obići nekoliko prodavnica, platiti račune, naručiti hranu za dostavu, i to daleko brže nego da smo fizički posjetili sve te objekte i gubili dragocjeno vrijeme i strpljnje u gradskim gužvama. Kada tome dodamo i mogućnost da nam se određena potrošena sredstva vrate, možemo reći da nam cijeli proces kupovine postaje daleko zanimljiviji, a to je upravo ono što nudi kompanija Mastercard u majskoj kampanji.

  • Sve korisnike Mastercard kartica izdatih od strane bilo koje banke u BiH koji izvrše 2 online plaćanja svojom karticom zbirne vrijednosti od najmanje 1 KM do 31. maja 2022. godine, očekuje automatski povrat sredstava u iznosu od 10 KM na svoj račun povezan sa Mastercard karticom. Svaka Mastercard kartica ima mogućnost ostvarivanja jednog povrata tokom trajanja kampanje.

    U ovoj kampanji dostupni su vam svi web site-ovi domaćih trgovaca koji omogućavaju online plaćanje, kao i njihove platforme i aplikacije. Da li tim putem najčešće poručujete hranu, plaćate komunalne i račune mobilnog ili kablovskog operatera, obavljate sedmičnu kupovinu namirnica ili pak plaćate usluge taksi i javnog prevoza, sasvim je nevažno, a prilika je zaista sve više. Sva online plaćanja koja izvršite putem svoje kartice koja je već sačuvana na stranici trgovca zahvaljujući credentials-on-file usluzi, također, su dio ove kampanje, čime korinici dodatno i na bezbijedan način štede vrijeme.

    Ne morate brinuti da li ste plaćanje izvršili putem svog mobilnog telefona, računara ili tableta, jer se online plaćanje sa svakog uređaja računa u ovoj kampanji, a novac vam liježe na račun najkasnije u roku od 15 dana od dana izvršenja druge transakcije.

  • U tom svjetlu, dodatna pogodnost je i zaštita koju vam online kupovina pruža, jer je vama, kao potrošaču, zagarantovano pravo zamjene ili vraćanja robe, jer su to politike koje kompanija Mastercard primjenjuje svuda u svijetu, a samim tim i u BiH.

    Jednom kada ste uvidjeli sve prednosti koje ova brza, jednostavna i sigurna platna metoda pruža, dobro je znati i pridržavati se nekoliko mjera predostrožnosti kada je svaka, pa i online kupovina u pitanju:

    • Potražiti na svakom web site-u u adress bar-u dva znaka sigurne enkripcije (šifriranja) podataka – simboli https i katanac.

    • Na dnu stranice internet prodavnica uvijek potražite i istaknute simbole Mastercard SecureCode i Mastercard Identity Check, jer je to garancija da su vaši platni podaci enkriptovani i da se ne dijele ni sa kim, čak ni sa trgovcem. Razmjena tih podataka odvija se po visokim standardima enkripcije i zaštite i isključivo između vas i banke koja vam je izdala platnu karticu.

    • Svoj PIN i CVC2 (trocifreni broj na poleđini kartice) nikada ne dijelite s drugima.

    • Obratite pažnju da kod online plaćanja nikada ne koristite javne kompjutere ili javne mreže.

    • Ukoliko vaša banka nudi tu uslugu, obavezno se prijavite za opciju dvofaktorske autentifikacije, odnosno unošenje dodatnog OTP koda koji banka šalje u SMS poruci nakon što ukucate platne detalje na stranici za sigurno plaćanje kao dodatni stepen bezbjednosti.

    • Prilikom kreiranja naloga kod trgovaca, koristite jake šifre, odnosno izbjegavajte da vaše šifre budu kombinacija vašeg ili imena djece, datuma rođenja i sličnih, očiglednih asocijacija.

    • Uvijek kada planirate kupovine većih vrijednosti, provjerite sa svojom bankom da li postoji neki limit po transakciji kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.

    • Također, sve češće u primjeni je i dodatni vid sigurnosti, Mastercard rješenje bazirano na EMV 3DS standardima, odnosno metodi tzv. biometrijske autentifikacije koji klijentima omogućava pouzdano prepoznavanje krajnjeg korisnika kartice pri potvrdi online plaćanja.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje