Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi zločin nad napaćenim radnicima u FBiH

Preuzmite sliku

Dugo najavljivani zakon o stečajnom postupku FBiH uskoro bi mogao konačno biti i usvojen, s obzirom na to da je Vlada FBiH prošle sedmice usvojila njegov prijedlog i uputila ga u parlamentarnu proceduru.

Zakon, koji je nazivan historijskim i s kojim se, kako je saopšteno iz Vlade FBiH, ide u razračunavanje sa stečajnim upravnicima, u suštini će donijeti vrlo malo, a nije isključeno ni da neke odredbe ovog zakona nisu u skladu sa Ustavom FBiH.

Silovanje propisa

Šefik Smlatić, stečajni upravnik iz Bihaća, za Oslobođenje kaže da je novi zakon obična farsa, te da je i stari zakon bio više nego dobar, ali nije “radio” jer se nije dosljedno i na vrijeme provodio.

– Ovaj zakon je potpuno besmislen i ovdje se ne radi o zakonu. Ovdje je pitanje kad treba da se pokreće stečajni postupak. Postoje jasni propisi, postojali su i u starom zakonu, koji je bio sasvim OK. Stečaj se po starom zakonu morao pokrenuti kada imate prijeteću nelikvidnost. To se nije radilo jer, ako se ovaj dio ne poštuje, onda ne vrijede nikakvi propisi, kazao je Smlatić.

Posebna pažnja prilikom izrade novog zakona, saopšteno je iz Vlade FBiH i Ministarstva pravde FBiH, posvećena je disciplinovanju rada stečajnih upravnika, kao bitnih sudionika samog postupka, od čijeg profesionalnog postupanja umnogome zavise efikasnost i blagovremenost ovog postupka.

Upravo ova rečenica otkriva sve licemjerje vlasti, koja je u svim firmama koje su u stečaju, a u kojima su nastala milionska dugovanja, postavljala uprave i nadzorne organe. Ovo govori i o stvarnom razlogu za donošenje novog zakona, kojim se pokušava stvoriti privid da se rješava “problem” stečajnih postupaka.

– Teza da su stečajni upravnici najveći krivci i da će njihovim disciplinovanjem doći do povećanja efikasnosti je čisto politička. Ona nije temeljena na pravnim činjenicama, nego se njome pokušava skrenuti pažnja sa članova uprave i nadzornih odbora firmi koji su svojim djelima i doveli do stečaja. Svi ti ljudi su bili stranački kadrovi, kazao je stečajni upravnik Hamdija Muratović.

Odredba zakona koja se dugo očekivala, a koja radnicima firmi u stečaju osigurava prednost u naplati svih potraživanja, mogla bi dovesti i do budućih mimoilaženja u tumačenju.

– Sva potraživanja radnika su sad u višem isplatnom redu. To je parodija. Gurate ih u viši red, a u situaciji kad nema stečajne mase, ne znam u kojem redu da su, oni se ne mogu naplatiti. Međutim, imate druge firme koje su povjerioci, kojima stečajni dužnik duguje novac i sad se ta firma ne isplaćuje iz višeg isplatnog reda, nego nakon radnika. Samim tim vi ste onemogućili radnicima tog povjerioca da budu jednakopravni. Šta će biti sa tim radnicima ako njihova firma ne naplati potraživanje? Tako se ne može raditi. To je državni terorizam, silovanje zakona i propisa, kazao je Smlatić.

Novim zakonom su i potraživanja Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) svrstana u viši isplatni red, što znači da će se prvi isplaćivati, zajedno sa radnicima firme u stečaju. Smlatić u ovome vidi još jedan potez vlasti koji nema apsolutno nikakvo uporište

Zavodi kao povjerioci

– U višem isplatnom redu su ostavili i ZZO i tu možete vidjeti kako država siluje mozgove građana. Pazite, ako firma nema uredno poslovanje, to znači da ne može redovno plaćati zdravstveno osiguranje, a to znači da se radnicima ne mogu ovjeriti knjižice. Samim tim taj radnik ne može konzumirati usluge zdravstvenog sistema. Sad su oni napravili takav inžinjering da se ZZO naplaćuje kao povjerilac, iako nikada nije pružio usluge radnicima te firme u stečaju. A nekad su potraživanja ZZO i veća od potraživanja PIO. To je zločin, dodao je Smlatić.

Još jedna bitna novina koju uvodi novi zakon jeste institut predstečajne nagodbe, koji bi značio da firma ne mora ići u stečajni postupak ukoliko se dužnik i povjerilac ranije nagode o izmirenju potraživanja. (Oslobođenje | Autor: Miren Aljić)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,