Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka firma u BiH otvara novi pogon. Uvode i treću smjenu, konkurs im stalno otvoren

Preuzmite sliku

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović posjetio je u četvrtak proizvodni pogon koji otvara njemačka firma “Pass” u Karakaju i izrazio nadu da će njihov primjer slijediti i drugi strani investitori.

Ivanović je rekao da je Zvornik zahvalan što je ovaj investitor koji se bavi proizvodnjom auto-dijelova odlučio da otvori pogon u ovom gradu.

“Najvažnije je zapošljavanje radnika, sigurno tržište za proizvode i da planiraju otvaranje još jednog pogona”, rekao je novinarima Ivanović.

Konkurs stalno otvoren

Direktor kompanije “Pass” Željko Miličić istakao je da je u pogonu trenutno 47 zaposlenih i da je konkurs za prijem radnika stalno otvoren, prenosi Biznisinfo.

On je pozvao zainteresovane da se prijave, istakavši da je obuka obezbijeđena u krugu fabrike u Karakaju.

Ističući da je ova firma sa proizvodnjom počela sredinom oktobra prošle godine, Miličić je rekao da je proizvodnja organizovana u dvije, a uskoro će i u trećoj smjeni.

Uskoro i treća smjena

“Naša predviđanja su da pun kapacitet i broj zaposlenih od oko 300 postignemo za dvije godine”, rekao je Miličić.

On je dodao da su narudžbe velike i da je plasman proizvoda osiguran.

“Naši proizvodi se dorađuju u pogonima u Bijeljini i plasiraju kod svjetskih proizvođača automobila. Cilj nam je da, pored ovog pogona vulkanizacije gume, otvorimo još jedan pogon za proces ekstruzije gumenih crijeva za šta će nam trebati i još prostora i radnika.”

Kompanije “Pass” kupila je prostor nekadašnjeg preduzeća “Famod” i preselila svoju proizvodnju iz Poljske.

Podrška investitorima

Ivanović je dodao da grad Zvornik sa tim ciljem proširuje poslovne zone i investitorima pomaže kroz određene podsticaje, naglasivši da je grad učestvovao u finansiranju priključaka na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, elektro, telekomunikacionu i gasnu mrežu prilikom otvaranja pogona kompanije “Pass”.

“Obezbijedili smo i subvenciju za zapošljavanje za šta su uslovi da investitor zaposli najmanje 100 radnika i uloži ne manje od 3.000.000 KM”, rekao je Ivanović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,