Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nestlé Zdravo! Baka: Donosimo vam recept iz kuhinje Slavice Delibašić

Preuzmite sliku

Bivša košarkašica otkriva tajnu za zdravi obrok, a kojeg posebno vole njeni unuci

Mirisi ukusnih jela neizbježni su kod mnogih baka, a tako je i u domu Slavice Delibašić, bivše košarkašice koja je zahvaljujući kulinarskoj magiji uspješno navela svoje unuke da redovno jedu zdrave obroke pa sada zasluženo i s ponosom nosi titulu Nestlé Zdravo! Baka ambasadorice.

  • Kako ima dobra iskustva bake, zna da je pravilna i uravnotežena ishrana jednim dijelom njena odgovornost pa je u potpunosti posvećena unapređivanju zdravlja i prehrambenih navika kod svojih unuka. Ističe da bosanskohercegovačka tradicionalna jela mogu biti u skladu s preporukama pravilne ishrane, te da je domaća kuhinja izuzetno ukusna, ali da se ponekad zna desiti da domaća jela budu premasna ili prezačinjena pa bi se trebala pojednostaviti. Tu su, smatra, Italijani neprikosnoveni pa je stoga odlučila podijeliti svoj omiljeni recept za zdravi obrok, a kojeg posebno vole njeni unuci.

  • Recept:

    · 300 grama purećeg faširanog mesa

    · 1 glavica crvenog luka

    · 1 češanj bijelog luka

    · 1 paprika

    · 1 tikvica

    · 1 patlidžan

    · celer

    · 1 mrkva

    · 1 supena kašika origana

    · pola kašičice kurkume

    · 1 kašičica slatke paprike

    · sol

    · biber

    · 500 grama pasiranog paradajza (tetrapak ili konzerva)

    · 2 kašike sos paradajza iz tube

  • Priprema: Na maslinovom ulju lagano dinstati crveni i bijeli luk, zatim dodavati jedno po jedno povrće, sitno isjeckano, pa tretirati 10-ak minuta na laganoj vatri. Zatim dodati pureće mljeveno meso i opet dinstati dok meso ne promijeni boju. Dodati paradajz pire, sve začine i povremeno miješati dok se to dinsta na laganoj vatri 40-ak minuta. Pred sam kraj u bolognese umiješati 50 grama rendanog parmezana. Uz ovaj bolognese najbolje idu tagliatelle ili špagete.

    Svim roditeljima, bakama/nanama, i djedovima savjetuje da više pažnje posvete pravilnijoj ishrani djece, jer se mladi danas uglavnom nekvalitetno hrane i na dohvat ruke su im jela kojima je jedina vrijednost da prekidaju glad. Uvjerena je da se djeci na zanimljiv način kroz pričanje interesantnih bajki o tome kako će im od nekog voća i povrća porasti kosa, kako će biti jaki kao Popay i slično može značajno približiti važnost zdrave ishrane pa će onda i sami poželjeti da provode vrijeme u kuhinji dok se za njih pripremaju zdrava i ukusna jela.

    Kako je kompanija Nestlé u potrazi za novom Zdravo! Baka/nana koja je uspjela potaknuti unuke da jedu zdravo, Slavica Delibašić poziva sve bake da podijele svoje jedinstveno iskustvo i čarobne recepte. Svoju baku možete prijaviti i vi, ali i baka se može sama prijaviti jednostavnim popunjavanjem formulara koji se nalazi na oficijelnoj stranici kompanije Nestlé u Bosni i Hercegovini.

    „Podijeliti ukusan recept s nekim je prekrasno i vrlo plemenito. Kroz recept stječete poznanstvo, učite…A epilog toga su siti i sretni ljudi“, poručuje Slavica Delibašić.

    Projekt Zdravo! dio je globalne inicijative kompanije Nestlé, u okviru koje se kompanija obavezala da će do 2030. godine pomoći da 50 miliona djece vodi zdraviji život. U Bosni i Hercegovini u okviru projekta Zdravo! realizirano je mnogo zabavnih i edukativnih aktivnosti, a program je do sada obuhvatio oko 50.000 djece školske dobi. Zdravo! Akademija stalni je savjetnik za stvaranje zdravijih životnih navika, koji nudi provjerene informacije o prehrani i nutricionizmu, kao i alate koji olakšavaju njihovu primjenu. Neki od njih suZdravo! lista namirnica – vodič za kupovinu namirnica, Nutriporcija – planer jelovnika koji pomaže pri sastavljanje balansiranog obroka i kuharica Zdravo! Kuhaj s mnoštvom ideja za zabavna i zdrava jela bogata svim potrebnim nutrijentima. Istovremeno, platforma nudi i jednostavne savjete za uravnotežen razvoj djece, te ideje za stimulisanje djece na fizičku aktivnost.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje