Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na prestižnoj listi i 62 brzorastuće kompanije iz BiH

Preuzmite sliku

Čak 62 kompanije sa liste 1.000 najbrže rastućih kompanija iz BiH našle su se i na rang-listi 1.000 brzorastućih kompanija iz šest zemalja regiona – BiH, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Italija i Albanija.

Ukupni prihod 1.000 brzorastućih kompanija u BiH u trogodišnjem periodu bilježi eksponencijalni rast sa 4,8 milijardi eura u 2020. godini na 7,3 milijarde eura u 2021. godini, a u 2022. godini iznosio je već 12,2 milijarde eura, saopšteno je iz “Poslovnih novina”.

“Najveći broj brzorastućih firmi dolazi iz sektora trgovina na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikala sa 367 firmi među 1.000 brzorastućih, slijede prerađivačka industrija sa 250, te građevinarstvo sa 82 brzorastuće firme na listi”, navodi se u saopštenju.

Najzastupljenije djelatnosti u ovom poretku brzorastućih u BiH ostvarile su i značajne poslovne rezultate, pa tako trgovina na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikala ostvaruje skoro polovinu ukupnog prihoda 1.000 brzorastućih, odnosno 5,2 milijarde eura.

Slijedi prerađivačka industrija sa 3,4 milijarde eura ukupnih prihoda, a treća je po ukupnom prihodu među 1.000 brzorastućih djelatnost proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija sa 1,6 milijardi eura ostvarenih u 2022. godini.

Sve ostale djelatnosti koje su zastupljene u ovom poretku ostvaruju pojedinačno manje od 400 miliona eura.

Iz “Poslovnih novina” navode da su ove analize rezultat objavljenih rang-lista brzorastućih kompanija iz šest zemalja regiona – BiH, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Italija i Albanija.

Rangiranje kompanija, izvršeno prema složenoj godišnjoj stopi rasta, u skladu je sa evropskim i globalnim standardima i dodatno naglašava specifičnosti tržišta.

“Ako posmatramo samo top 100 kompanija sa ove liste, one čine oko 11 odsto ostvarenog prihoda, što je oko 1,4 milijarde eura”, navode iz “Poslovnih novina”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,