Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Menprom sa aerodroma Tuzla planira da izveze 2.000 tona mesa u Tursku

Preuzmite sliku

Nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odobrilo promet roba životinjskog porijekla sa aerodroma u Tuzli i Mostaru, vlast i privrednici sa područja Tuzlanskog kantona (TK) pozdravili su ovu odluku, koja će, kako kažu, ubrzati promet roba, te umanjiti troškove transporta proizvoda, javlja Anadolu Agency (AA).

Veoma je dobra vijest to što je Međunarodni aerodrom Tuzla stavljen na listu aerodroma za kargo saobraćaj, posebno što u narednoj godini iz TK namjeravamo da izvezemo 2.000 tona mesa u Republiku Tursku. Udaljenost firme ‘Menprom’, odakle će se meso izvoziti do Međunarodnog aerodroma Tuzla je pola sata i uštede će biti značajne“, rekao je u razgovoru za AA Mensur Alić, tuzlanski privrednik i vlasnik Mesne industrije “Menprom”.

Govoreći o tome na koji način će se uštedjeti, Alić je pojasnio da brz transport utiče i na cijenu proizvoda.

Do sada nismo mogli transportovati svježe meso, nego samo prerađevine, i gubili smo sate u vožnji do aerodroma u Sarajevu ili Banjoj Luci. Sve to je poskupljivalo proizvod. Ubuduće ćemo, zbog značajne vremenske uštede, moći transportovati i svježe meso“, navodi Alić.

U proteklom periodu Međunarodni aerodrom Tuzla je više puta upućivao zahtjev da dobije dozvolu kao Granični prelaz za promet roba animalnog porijekla za koji je potrebna sanitarna i fitopatološka dozvola. Dobivanje dozvole za menadžment i radnike predstavlja historijsku prekretnicu u radu.

Ovo je historijska odluka za Međunarodni aerodrom Tuzla i od velikog značaja je za ovu regiju. Kargo transport je profitabilna oblast i to znači više novca za aerodrom. Pored putničkog saobraćaja koji je u usponu, stvaraju se nove mogućnosti i perspektive za daleko veći interes trgovaca, poljoprivrednika i privrednika koji smatraju da je ovo prilika i za njih“, izjavio je Enver Jukanović, izvršni direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, te dodao da bi prvi kargo letovi trebali biti obavljeni narednih dana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,