Srijeda, 8. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Međunarodni aerodrom Tuzla dobija dozvolu za kargo saobraćaj

Preuzmite sliku

Međunarodni aerodrom Tuzla dobit će dozvolu za kargo saobraćaj, potvrdio je danas Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Postoje tehničke sugestije koje bi se trebale otkloniti, pa da i sa aerodroma u Tuzli, uz Sarajevo i Banjaluku, a kasnije i Mostar, krene prekogranična trgovina”, rekao je Zvizdić.

  • denis-zvizdic
  • Interesovanje za izvoz namirnica životinjskog porijekla iz Tuzlanskog kantona postoji, a aviokompanija “Turkish Airlines” već je izrazila namjeru za uspostavljanjem kargo letova za izvoz mesa u Tursku, što bi poboljšalo privredu ovog dijela države.

    Međunarodni aerodrom Tuzla unazad godinu dana radi na ispunjavanju uslova kako bi dobio dozvolu za kargo letove, a pregovori, te odlučivanje Vijeća ministara BiH i dobivanje saglasnosti traju mjesecima.

    “S obzirom na ekspanziju aerodroma i putničkog saobraćaja, te aviobazu kompanije ‘Wizz Air’ koja je uspostavljena u junu ove godine, Međunarodni aerodrom Tuzla je pojačao radno vrijeme i sada radimo sa dvije i pol smjene svaki dan, odnosno od 4:30 do 23:30 sati.

    Ispunili

  • ma-tuzla-aerodrom
  • smo sve tehničke preduslove i ne vidimo nikakav tehnički razlog da nam se ne dozvoli uspostavljanje kargo saobraćaja”, rekao je u izjavi za AA Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

    Karasalihović je objasnio da je ovaj aerodrom naslijedio vojni aerodrom od Ministarstva odbrane BiH na korištenje i upravljanje, ali da država nije riješila status zemljišta zbog čega se ne može ništa novo graditi.

    “Nije razriješen status državne imovine i zbog toga Međunarodni aerodrom Tuzla ne može uknjižiti vojni aerodrom, a samim tim nije moguće dobiti građevinsku ili upotrebnu dozvolu. Sve ostalo, što je neophodno za kargo letove, mi smo ispunili. Pod tim podrazumijevam izgradnju platforme dva, platforme za noćni rad i hladnjače”, rekao je Karasalihović. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje