Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kineske igračke i odjeća na vrhu popisa nesigurnih proizvoda

Preuzmite sliku

Igračke i odjeća na vrhu su popisa opasnih proizvoda za koje je EU izdala upozorenje širom Europe prošle godine, a Kina je i dalje zemlja broj jedan porijekla nesigurnih proizvoda.

Europska komisija objavila je u ponedjeljak da je u 2015. godini više od 2.000 opasnih proizvodi povučeno širom EU-a putem RAPEX obavijesti, sistema ‘brzog uzbunjivanja’ EU-a.

‘RAPEX’ znači da kada jedna država članica pošalje upozorenje, druge zemlje mogu uočiti proizvod na svom tržištu i reagirati brzo na početna upozorenja.

Povjernik EU-a za potrošačke poslove Věra Jourová, predstavljajući izvještaj, kazala je da je ključni izazov za Komisiju prepoznavanje online prodaje koja donosi proizvode iz zemalja izvan EU putem pošte u kuće potrošača zbog čega oni ne mogu biti podvrgnuti provjeri sigurnosti.

Drugi veliki izazov je povećati saradnju s Kinom, koja je izvoznik 62 posto ukupno prijavljenih opasnih proizvoda. Kina je najveći izvor uvoza za EU.

Kina je slijedila 11.540 obavijesti do danas, navodi Komisija, a poduzete su korektivne mjere u 3,748 slučajeva. U mnogim slučajevima, međutim, praćenje izvora proizvoda je i dalje teško.

Saradnja s kineskim vlastima će i dalje biti prioritet, kaže Jourova, a obavlja se u sklopu ‘Rapid Alert System China’ mehanizma: svaka obavijest o proizvodu kineskog porijekla šalje se kineskoj administraciji, tako da ona može riješiti problem s proizvođačem ili izvoznikom direktno ako se ti privredni subjekti mogu pratiti.

Koje proizvodi su rizični?

U 2015. godini, igračke (27%) i odjeća, tekstilni i modni predmeti (17%) bili su dvije glavne kategorije proizvoda za koje je trebalo poduzeti korektivne mjere. To su bili najzastupljeniji proizvodi i godinu dana prije. Što se tiče rizika, u 2015. godini, najčešće prijavljen rizik (25% od ukupnog broja obavijesti) bio je hemijski rizik, a potom rizik od ozljeda (22%), koji je bio na vrhu liste i u prethodnim izvještajima.

Najčešći hemijski rizici prijavljeni 2015. godine se odnose na proizvode kao što su: modni nakit, uz štetne teške metale poput nikla i olova, te igračke koje sadrže ftalate (plastične omekšivače koji mogu uzrokovati probleme s plodnošću). (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,