Ponedjeljak, 6. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jača američki dolar

Preuzmite sliku

Dok je zabrinutost investitora da Fed neće tako skoro početi zaoštravati monetarnu politiku zbog niza pokazatelja koji ukazuju da otpornost američke privrede pritisnula globalna dionička tržišta, na deviznim je tržištima protekle sedmice potakla rast kursa dolara, jer je izgledno da će nuditi još neko vrijeme najviše prinose među globalnim valutama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 0,38 posto, na 104,29 bodova. Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti kliznula za 0,37 posto, pa je euro završio sedmicu na 1,0835 dolara. No, dolar je blago ojačao prema japanskoj valuti, za 0,17 posto, dosegnuvši 151,61 jen.

Kurs američke valute imao je prilično turbulentnu sedmicu, spustivši se u utorak s najviše nivoe u zadnjih pet mjeseci na najnižu u zadnje dvije sedmice, zbog neočekivanog usporavanja aktivnosti u američkom uslužnom sektoru u martu, što je uzrokovalo zabrinutosti da bi Fed možda mogao već u junu početi snižavati kamatne stope.

Predsjednik Feda: Ako inflacija nastavi slabiti ove godine možda neće biti potrebno smanjenje

Međutim, predsjednik Feda Jerome Powell izjavio je u srijedu da će Fed još neko vrijeme razmatrati kada će početi snižavati stope s obzirom na kontinuiranu snagu američke privrede i nedavne podatke o inflaciji koji su bili viši od očekivane. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje