Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Gotovo polovini radnika plaća pokriva samo osnovne troškove

Preuzmite sliku

Gotovo polovini radnika plaća je dovoljna tek za pokrivanje osnovnih troškova, a četvrtina njih očekuje da će promijeniti posao, pokazalo je istraživanje savjetodavne firme PwC.

Četrnaest posto radnika iz mjeseca u mjesec ima teškoća s plaćanjem računa, a 42 posto njih plaćom pokrije samo osnovne troškove, utvrdio je PwC. Petina ispitanika ima i dodatni posao.

Uprkos strahu od recesije i većoj nezaposlenosti u pojedinim dijelovima svijeta, 26 posto ispitanika reklo je da će vjerojatno promijeniti posao u idućih 12 mjeseci, a njihov je udio veći među mladima. Oko 42 posto zaposlenika planira tražiti veću plaću kako bi se mogli nositi s višim troškovima života, javlja Hina.

Mlađi radnici očekuju pozitivan utjecaj umjetne inteligencije

“Uz stalnu ekonomsku neizvjesnost vidimo globalnu radnu snagu koja želi više plaće i više smisla u svom radu”, rekao je zajednički globalni voditelj PwC-ove prakse za ljude i organizacije Bhushan Sethi.

Među anketiranim radnicima u boljoj financijskoj situaciji više od trećine njih smatra da će umjetna inteligencija poboljšati njihovu produktivnost, a četvrtina očekuje da će pružiti nove prilike za posao.

Mlađi radnici očekuju pozitivan utjecaj umjetne inteligencije na njihovu karijeru u idućih pet godina, pokazalo je istraživanje. PwC je za potrebe istraživanja anketirao 54 hiljada radnika iz 46 zemalja širom svijeta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,