Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iranski Mahan Air će dovoditi kineske turiste u BiH

Preuzmite sliku

Iranski avioprijevoznik Mahan Air, koji planira lansirati usluge između svoje baze u Teheranu i Banja Luke 21. jula, dobio je dozvole Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine za početak letova.

Direkcija je primijetila da će glavna namjena Mahan Aira biti prijevoz kineskih grupa za turneju do Banja Luke, piše Ex-Yu Aviation, prenosi Indikator.ba

Bosna i Hercegovina je tek jedna od četiri evropske zemlje, zajedno sa susjednom Srbijom, koja ne zahtijeva ulazne vize za vlasnike kineskih pasoša. Međutim, karte za letove Teheran – Banja Luka mogu se besplatno kupiti i na internetu putem web stranice Mahan Air-a, s povratnim kartama u ekonomskoj klasi od oko 250 eura i cijenama poslovne klase od 1.000 eura.

Kao što je ranije prijavljeno, Mahan Air će obavljati dva sedmična leta između dva grada, svakog petka i nedjelje, avionom Airbus A310-300 sa 202 mjesta. Aviokompanija održava redovne letove za pedesetak destinacija, uključujući četiri u Kini – Peking, Guangdžou, Šangaj i Šenžen. Nimenujući iranskog operatera, iz Aerodroma Republike Srpske su kazali da će “letovi raditi iz nekoliko kineskih gradova nekoliko puta sedmično”.
“Očekujemo veliki porast broja kineskih posjetilaca u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, jer ove zemlje imaju bezvizni režim sa Kinom.

Međutim, treba napomenuti da Crna Gora ne nudi kineskim nosiocima pasoša ulazak bez viza, što je pogrešno navedeno od operatora aerodroma.

Mahan Air u privatnom vlasništvu je drugi najveći iranski prevoznik, iza državnog Irana Air, a nova će usluga obilježiti nastavak interkontinentalnih letova za Banja Luku nakon sedam godina.
Godine 2012, američki Gryphon Airlines je obavio nekoliko čarter letova iz Kuvajta u drugi po veličini grad Bosne i Hercegovine avionom Boeing 767-200 iznajmljenim od tajlandskog Jet Asia Airwaysa.

Aerodrom Banja Luka je ranije saopćio da je u pregovorima o uvođenju novog interkontinentalnog servisa u Afriku.
Njegov generalni direktor Zoran Injac rekao je: “Imamo planove za uvođenje nove rute u Afriku, međutim, prerano je dati bilo kakve detalje”.

Aerodrom želi da proširi svoj portfelj destinacija nakon njegovog oživljavanja u oktobru prošle godine, kada je Ryanair uveo letove iz Šarlroa, Memmingena i Stokga Skavsta, podsjeća Ex-Yu Aviation.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,