Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Industrija čelika u BiH mogla bi izgubiti 10.000 radnika

Europska unija od 15. srpnja uvodi zaštitne mjere za tržište čelika i aluminija, kao odgovor na poteze SAD-a.

Federalna televizija objavila je kako su na opasnosti i posljedice koje to može imati za industriju čelika ekonomisti upozoravali.

Ove mjere za industriju čelika u Bosni i Hercegovini, kojoj su zemlje Unije tradicionalno tržište, bit će pogubne ukoliko državne vlasti, insistirajući na Sporazumu i stabilizaciji i pridruživanju, ne zaštiti ovu proizvodnju, navode.

Iz kompanije Arcelor Mittal Zenica, najvećeg bosanskohercegovačkog izvoznika, upućena su ozbiljna upozorenja vlastima.

“Ovo će nas primorati da odmah poduzmemo određene korake u smanjenju proizvodnje za više od 30% unutar jednog mjeseca, što će dovesti do prvog koraka – slanja radnika na čekanje. Vlada BiH treba poduzeti sve korake kako bi uvjerila EU da treba poštivati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji jamči slobodnu trgovinu za industriju čelika u BiH sve dok ona ne šteti poslovnom okruženju u EU”, kazao je Biju Nair, generalni direktor Arcelor Mittala Zenica.

Na udaru će se naći ekonomija Bosne i Hercegovine jer nije u pitanju samo poslovanje jedne kompanije – posljedice će osjetiti sektor transporta i energetike, ali i veliki broj malih i srednjih preduzeća, kooperanata proizvođača čelika.

”Već sada je izvjesno da će se, ukoliko izostanu adekvatni potezi domaćih vlasti, na udaru naći i oko 10.000 radnika izravno i neizravno zaposlenih u industriji čelika u Bosni i Hercegovini”, navodi FTV.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,