Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Haradinaj: Privremeno ćemo ukinuti carine BiH i Srbiji uz garancije za priznanje Kosova

Preuzmite sliku

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da je kosovska vlada spremna privremeno ukinuti carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine uz međunarodne garancije za potpisivanje konačnog sporazuma koji će rezultirati priznanjem Kosova.

On je na Facebooku napisao da će carine i dalje biti na snazi “dokle god imamo sugestije za neuspješne sastanke, bez cilja i jasno utvrđenih rokova, bez usaglašenih ugovora, bez međunarodnih garancija da će se potpisati konačni sporazum koji za rezultat ima priznanje”.

“Duboko sam ubijeđen u mogućnost postizanja sveobuhvatnog pravno obvezujućeg sporazuma sa Srbijom koji će za rezultat imati priznanje. Vlada Kosova je spremna privremeno ukinuti carine samo nakon međunarodnih garancija da će se sjesti i potpisati konačni sporazum koji će rezultirati obostranim priznanjem”, napisao je Haradinaj na Facebooku.

Po njegovim riječima, garancija znači da postoji usuglašeni ugovor u načelu i da se očekuje samo potpisivanje tog sporazuma, koji će rezultirati priznanjem, javili su beogradski mediji. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,