Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Građevinski materijal u BiH nikad skuplji

Preuzmite sliku

Cijene građevinskog materijala na tržištu u BiH drastično su više u odnosu na samo nekoliko mjeseci ranije, a u prodajnim objektima širom države suočeni su i s nestašicom određenih proizvoda.

Tako će, prema svemu sudeći, izgradnju, osim pandemije koronavirusa, usporiti i odložiti i poskupljenja koja većina građana ne može podnijeti, piše Avaz.

Cigla i crijep

Građevinski materijal drastično je poskupio u ovoj godini, potvrdili su nam vlasnici prodajnih objekata na području Bijeljine, kojima najveći problem trenutno predstavlja nedostatak armaturnih mreža i željezne armature koja je u nekoliko navrata poskupjela za čak 74 posto u odnosu na prošlu godinu. Cement je skuplji za 5 do 12 posto, crijep i opekarski proizvodi za deset, a stiropor, koji se koristi kao izolacioni materijal, za čak 50 posto.

– Cijene građevinskih materijala formiraju se na svjetskom nivou pa je na ovom, lokalnom, veoma teško utjecati na njih – kazao nam je Boris Leko, prodavač na stovarištu “Brankom”.

U brojnim prodajnim centrima i firmama u Mostaru i Hercegovini potvrdili su nam da je na sceni svojevrsna eksplozija rasta cijena građevinskog materijala. Nagla poskupljenja posebno su izražena kada je u pitanju željezo, a, prema riječima Dragana Arapovića, vlasnika mostarske firme koja se bavi prodajom građevinskog materijala, drvena građa u posljednjih nekoliko mjeseci skuplja je za 40 do 50 posto.

 Stovarište u Bijeljini: Sve je poskupjelo

– Svi proizvodi za građevinarstvo su poskupjeli. Cement je skuplji za 10 posto, cigla i crijep za pet. Vjerovatno je pandemija koronavirusa utjecala na to, jer došlo je do poskupljenja na globalnom nivou. Sve je otišlo gore, od sirovina do nafte, a na konačnu cijenu utječe i niz drugih faktora – kazao nam je Arapović.

U goraždanskoj firmi “Fortex” bilježe manju prodaju, ali zbog viših cijena finansijski obim poslovanja zadržava se na približno istom nivou.

– Cijene rastu iz dana u dan, pogotovo kad je riječ o željezu. Ponude dobavljača vrijede jedan dan, a već sutra ne. Trenutno imamo problem s nestašicom armaturnih mreža, pa “četvorke”, naprimjer, neće biti na tržištu u narednih mjesec i više. Prije Nove godine armaturna mreža 8×8 cm koštala je oko 80 maraka, a sad je oko 160 KM. Kvadrat stiropora debljine 10 cm bio je 7 KM, a sad je oko 11 KM – rekao je vlasnik firme Mirsad Forto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,