Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dva lijeka za visok krvni pritisak nisu dostupna u bh. apotekama

Preuzmite sliku

Pacijenti u BiH koji koriste terapije za visoki krvni pritisak, ogorčeni su jer danima u apotekama u oba entiteta ne mogu naći lijekove “Cordipin” i “Nifelat”.

Kada će ovaj lijek biti dostupan u apotekama, nemaju odgovore. Zabrinjavajuće je da ove lijekove uzima veliki broj pacijenata.

– “Cordipin R 20 mg” nedostupan je u Federaciji BiH, a prema informacijama iz “Krke”, koja proizvodi ovaj lijek, oni ga trenutno nisu u mogućnosti isporučiti zbog logističkih problema – potvrdili su iz “Apoteka Sarajevo”. U jednoj banjalučkoj apoteci također je rečeno da već dugo nema “Cordipina“.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH pojašnjavaju kako je problem u tome što u BiH dozvolu za stavljanje u promet imaju tri lijeka s aktivnom supstancom nifedipin od tri proizvođača.

– Budući da nijedan od proizvođača nije prijavio nestašicu, kontaktirali smo proizvođače, pri čemu je konstatirano da ovi lijekovi nisu na tržištu – kažu iz Agencije.

Kako dodaju, jedan proizvođač nije zadovoljio uslove za dobivanje nalaza o kontroli prve serije, drugi je naveo da duže nije na tržištu i da planira ukidanje dozvole, a treći proizvođač se za sada nije izjasnio hoće li se lijek u narednom periodu pojaviti na tržištu.

– Na našem tržištu je prisutan veliki broj lijekova koji se koriste u ovim indikacijama, ali je neophodno da se pacijenti obrate svom ljekaru radi uvođenja drugog lijeka – rekli su iz državne agencije.

Ljekari poručuju da razloga za paniku nema, jer pacijentima mogu prepisati lijekove koji imaju isto djelovanje. (Avaz.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje