Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dijaspora i dalje zainteresovana da ulaže u BiH

Preuzmite sliku

Kompanije koje su pokrenute zahvaljujući investicijama iz daijspore i dalje su zainteresovane da investiciju u Bosnu u Hercegovinu, pokazalo je istraživanje o posljedicama pandemije COVID-19 na dijasporske investicije koje je proveo USAID-ov projekat Diaspora invest među 32 kompanije, piše eKapija.

– Trideset dvije kompanije dolaze iz različitih krajeva BiH. Polovina učesnica u istraživanju pripadaju različitim sektorima prerađivačke industrije 12,5% turizmu, 12,5% poljoprivredi, a ostatak IT sektoru, sektoru energetike i drugim djelatnostima. Nešto manje od trećine ispitanih kompanija je u potpunosti fokusirana na međunarodna tržišta, dok ih je 50% jednako fokusirano na domaća i strana tržišta, pojašnjavaju iz USAID projekta Diaspora Invest.

Ono što im je zajedničko jeste činjenica da su pokrenute na inicijativu dijaspore, a na osnovu raznolikosti učesnika i sektora iz kojih dolaze. Izvještaj nastoji dati generalni presjek percepcije trenutnog stanja ekonomije i kompanija od strane njihovih vlasnika/rukovodećih lica.

– Osamnaest od 32 kompanije planira zadržati isti broj zaposlenih kao 2019. godine, a 10 ih se namjerava povećati. Samo 4 planiraju smanjiti broj zaposlenih. Trinaest od 32 kompanije planira zadržati isti nivo ulaganja kao 2019. godine, 10 ih planira uvećanje, a 9 smanjenje ulaganja. Nešto manje od pola ih očekuje djelimičnu promjenu poslovanja, a 7 ih očekuje značajne promjene u ovom segmentu – dodaju.

Kada su u pitanju očekivanja za podršku, u finansijskom segmentu polovina ih primarno očekuje podršku u sufinansiranju plata i doprinosa, više od polovine očekuje potporu u segment nabavke stalnih sredstava, a više od 1/3 očekuje podršku u pristupu sredstvima za održanje poslovanje.

– Pedeset posto kompanija očekuje tehničku podršku u provođenju mjera koje realizuji različiti nivoi vlasti, 46% ih očekuje savjetodavanje za pristup dodatnom finansiranju, 18% podršku u upravljanju dugovima, a 12,5% očekuju pravnu podršku i podršku pri optimiziranju upravljanja finansijama – stoji u izvještaju o istraživanju.

USAID projekat Diaspora Invest bilježi i blagi rast broja aplikacija u okviru posljednjeg poziva za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava, koji je proveden u toku marta i aprila, što upućuje na to da su kompanije posvetile veću pažnju alternativnim izvorima finansiranja i podrške, nego što je to inače slučaj, te da je dijaspora BiH, uprkos novonastaloj situaciji, i dalje zainteresovana da investira u zemlju porijekla.

– Investicije dijaspore BiH ostaju jedan od ključnih pokretača lokalne ekonomije, te podaci iz ovog istraživanja upućuju da kompanije pokrenute ovom vrstom ulaganja ne planiraju izaći iz posla, masovno otpuštati radnike ili odustajati od zacrtanih planova. To je dobra i važna poruka – stoji u zaključku istraživanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,