Ponedjeljak, 6. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dani Digitalnih Inovacijskih Hubova (DIH)

Preuzmite sliku

Dani Digitalnih Inovacijskih Hubova (DIH Days) će se održati 5. i 6. marta 2024. godine u hotelu “Hills” u Sarajevu / llidža s početkom u 10:00 sati.

Ovaj događaj se organizira u sklopu projekta “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini / EU4DigitalSME”, kojeg sufinansiraju Evropska unija (EU) i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ).

Projekat implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), a usmjeren je na stvaranje poticajnog okruženja za mala i srednja poduzeća u cilju uspješne digitalne i inovacijske transformacije, te u svrhu sveobuhvatnog unapređenja tzv. ekosistema za inovacije i digitalizaciju u Bosni i Hercegovini.

Projekat je podržao i uspostavio četiri digitalna inovacijska haba u Banja Luci, Tuzli i Sarajevu, koji daju podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) kako bi digitalizovali svoje procese.

  • Ovim je osigurana savremenu platformu u BiH: Širokim spektrom usluga za MSP u vidu primjenjenih i specifičnih digitalnih rješenja, DIH-ovi su most između digitalnih inovacija i poslovnog sektora.

    Tokom Dana Digitalnih Inovacijskih Hubova (DIH Days) imat ćete priliku upoznati uspostavljene digitalne inovacijske hubove iz Bosne i Hercegovine, čuti njihovo iskustvo u prethodnim godinama rada.

    Osim toga, bit će prezentirana iskustva digitalnih inovacijskih hubova iz regije i Evropske unije, a diskutovat će se o regulatornim okvirima digitalizacije, inicijativama koje podržavaju rast DIH-ova, mogućnostima financijske podrške, uspješnim projektima, ali i načinima saradnje i umrežavanja s domaćim i evropskim partnerima.

    Medijima će se obratiti: Eva Näher, programska direktorica u GIZ BiH, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH TBD, Milica Trajković, rukovodilac Centra za inovacije i poslovni razvoj, BioSense institut, Univerzitet u Novom Sadu EDIH, Prof.dr. Belma Ramić – Brkić, dekanesa fakulteta za Kompjuterske nauke i Informacione sisteme Univerziteta SSST.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje