Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

CBBiH: Nastavak usporavanja inflacije u trećem kvartalu 2023.

Preuzmite sliku

Prema procjeni Centralne banke Bosne i Hercegovine, godišnji rast realnog BDP-a za drugi kvartal 2023. u Bosni i Hercegovini iznosi 0,8 posto.

Uprkos očekivanom rastu aktivnosti u uslužnom sektoru, posebno sektoru turizma, i značajnijem od očekivanog usporavanju inflacije, očekuje se da će ekonomska aktivnost u trećem kvartalu ostati relativno prigušena, slijedom sve izraženijeg pada vanjske potražnje. Preliminarna procjena rasta realnog BDP-a u trećem kvartalu iznosi 0,9 posto.

CBBiH očekuje da će inflacija i u drugoj polovini tekuće godine biti značajna, ali dosta niža u odnosu na prvu polovinu godine. Najveći dio inflatornih pritisaka je trenutno posljedica rasta domaćih cijena, koji nisu pod uticajem rasta cijena hrane i energenata na stranom tržištu.

Zvanični statistički podaci za juni i juli ukazuju na neočekivano snažno usporavanje inflacije, što je rezultiralo i relativno značajnom revizijom procjene temeljne i ukupne inflacije u kratkom roku. U ovom krugu procjene inflacije, temeljna inflacija mogla bi iznositi šest i ukupna inflacija četiri posto u trećem kvartalu.

Preliminarna procjena ukupne inflacije za četvrti kvartal iznosi 3,5 posto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje