Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tešanjski kiseljak proglašen najboljom gaziranom vodom na svijetu

Preuzmite sliku

Tešanjski kiseljak proglašen je najboljom gaziranom vodom na svijetu na prestižnom takmičenju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na 27. takmičenju voda u američkom Berkeley Springsu Tešanjski kiseljak ponovo je potvrdio kvalitet i osvojio zlatnu medalju u konkurenciji flaširanih mineralnih voda.

Time je potvrdio svoj status jedne od najkvalitetnijih voda na svijetu.

Tešanjski kiseljak podijelo je prvo mjesto sa vodom „Touch Sparkling Mineral Water“ iz mjesta Marchand u Kanadi.

 • Žiri koji je činilo 11 sudija donio je odluke na bazi okusa, mirisa, „osjećaja u ustima“ kao i „naknadnog okusa“.

  Takmičenje je održano 25. februara 2017. godine u Zapadnoj Virdžiniji, a o njemu su izvijestili i vodeći američki mediji, uključujući najveću novinsku agenciju Associated Press.

  Nagrade su dodjeljene još i u kategorijama „Najbolja flaširana voda“ („Zaros Natural Water“ sa Krita i „AlphaPure Springs Water“ sa Floride), „Najbolja pročišćena pitka voda“ („GP8 Oxygen Water“ iz Ontarija), „Najbolje pakovanje“ (Svalbaroi Polar Iceberg Water“ iz Norveške) i „Najbolje vode sa česme“ gdje je nagrađena lokalna zajednica Montpelier u Ohaju.

  Međutim, i pored bogatstva pitkom vodom i domaćih proizvođača, Bosna i Hercegovina uvozi pet puta više vode nego što izvozi.

  Tokom prošle godine uvezeno je 10 miliona eura, a izvezeno 1,2 miliona eura vrijednosti flaširane vode, pokazuju zvanični podaci Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje