Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bobičasto voće i ljekovito bilje potencijali BiH (VIDEO)

Preuzmite sliku

Procjenjuje se da u BiH postoji blizu 700 vrsta ljekovitog bilja, ali trenutno se koristi manje od trećine.

Bosanskohercegovački poljoprivredni sektor mora povećati obim, raznolikost i kvalitet svoje proizvodnje uz smanjenje troškova za proizvođače. To je jedan od uvjeta za pristupanje ove zemlje Evropskoj uniji, ali i, mnogo važnije, uvjet konkurentnosti sektora u inostranstvu. Reporter Al Jazeere Emir Nuhanović istražio je oblast u kojoj, kažu mnogi stručnjaci, leži najveći potencijal bh. privrede.

Plantaže jagodičastog voća na Rostovu prostiru se na površini većoj od 100 hektara. Posao raste iz godine u godinu, trend koji se nije promijenio ni tokom recesije.

Adnan Maličević, stručnjak iz oblasti jagodičastog voća, prati razvoj svake sadnice. Kaže da u ovom sektoru leži velika šansa za bosanskohercegovačku ekonomiju, ali da ta industrija još nije dovoljno razvijena.

Ljekovito bilje  je princip na kojem je nastala kompanija Pharmamed. Od kućne proizvodnje početkom devedesetih, kompanija trenutno ima proizvodnju konkurentnu i izvan BiH.

Rezultati nisu došli slučajno. Tokom šest godina u moderni laboratorij je uloženo milion eura. Sada se u njemu mogu raditi analize koje zadovoljavaju najstrožije svjetske standarde.

To je rezultiralo dvocifrenom stopom godišnjeg rasta, kaže direktor kompanije. Izvoze na tržišta Evropske unije, Bliskog istoka, Australije, SAD-a i odnedavno Azerbejdžana, a sve zahvaljujući prirodnim resursima regije.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini postoji blizu 700 vrsta ljekovitog bilja, ali trenutno se koristi manje od trećine. Čak i bez državnih poticaja, uz dobru edukaciju uzgajanje ljekovitog bilja može prerasti u profitabilan biznis. (Al Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje