Nedjelja, 12. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bitcoin ponovo u uzletu: Više Google pretraga i Kina potiču optimizam

Povećanje pretraživanja kriptovalute u Googleovom petraživaču i moguće ukidanje zabrane rudarenja kovanica u Kini 2020. godine potakli su rast cijene bitcoina.

Za vlasnike bitcoina 2019. je bila dobra – pogotovo prvih šest mjeseci. Do kraja juna cijena je naglo porasla i dosegla maksimum od 12.866 dolara prije nego što je uslijedila faza korekcije. Ipak, s trenutnom cijenom od oko 9.340 dolara, bitcoin je porastao na značajnih 144 posto od kraja prošle godine.

Najpoznatija kriptovaluta tako nije izgubila svoju volatilnost, a nada da bi cijena uskoro mogla ponovo porasti potaknuta je povećanjem Googleovog pretraživanja pojma Bitcoin.

Budući da se broj pretraživanja podudara s razvojem cijena – većina pretraživanja se odvijala ove godine u junu, gotovo u isto vrijeme kada je dosegnut i prošlogodišnji maksimum kriptovalute.

Prema industrijskom portalu Kryptoszene.de, Googleovi zahtjevi od tada su porasli za gotovo polovinu od najniže vrijednosti – interes za bitcoin trenutno se ponovno povećava.

Nada u daljnji porast cijena potaknuta je i očekivanjem da će kineska vlada preispitati zabranu rudarenja bitcoina.

Direktor kanadske blockchain tvrtke izvijestio je da rudarenje više nije na državnom popisu kineske nepoželjne industrije 2020. godine. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,