Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Apel stručnjaka: Ne kupujte nepotrebne količine hrane, lijekova, sredstava za čišćenje i higijenu

Preuzmite sliku

Šefica Ureda za mentalno zdravlje u Turskoj pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Akfer Karaoglan Kahilogullari uputila je apel ljudima širom svijeta da izbjegavaju kupovinu i skladištenje nepotrebnih količina hrane, lijekova i sredstava za čišćenje i higijenu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ugledna psihijatrica Kahilogullari kazala je za AA da su pojave takve kupovine širom svijeta posljedica tendencije ljudi da se tako ponašaju zbog panike i anksioznosti koju izaziva globalna pandemija korona virusa.

‘Kupovina prekomjernih količina zarad pravljenja zalihe je posljedica panike. Posebno je važno pozvati ljude da ne kupuju nepotrebne lijekove jer ti lijekovi nekom drugom možda više trebaju’, poručila je Kahilogullari.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja virusa proglasila “globalnu pandemiju“.

U svijetu je od posljedica zaraze korona virusom umrlo više od 21.000 ljudi, a zaraženo je više od 474.000 ljudi. Izliječeno je više od 115.000 oboljelih, podaci su američkog Univerziteta “Johns Hopkins“.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,